Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Valle d’Aosta – válogatás

A múlt heti közeli régiólátogatás után most távolodjunk picit térben a másik csücsök felé.

Valle d’Aosta régiót szintén nem ismerjük annyira, mint pl. Toszkánát, ezért ma ezt vesszük górcső alá. A Tartományok – Valle d’Aosta címszó alatt jönnek az általánosan ismerni érdemes infók.

A régió feletti uralmat igen sokáig a Savoyai dinasztia tudta magáénak, így a régió századait áttekintő cikkben ez is szóba kerül. A kíváncsibbak Gressoney-ba is velem tarthatnak, ahol a Castel Savoiában lelünk Margherita királyné nyomára, aki egyben a híres nápolyi pizza névadója is.

Ugyanakkor egy másik kastély, a Castello de Fénis is nagyon híres, ez egy ötszög alapú, tornyokkal és csipkézett falakkal díszített épület, mely az építtető család nevét viseli. Ide még vezetett túra keretében is eljuthatunk.

Castello Fénis
Forrás: guidatorino.com

Ne érezze senki, hogy ma nem eszünk! Sajt, pezsgő és süti is kerül az asztalra, utóbbi a Monte Bianco nevet viseli, és mi gesztenyepürénkre hajaz.

Aki egy kiadós levesre vágyik, vagy szarvasmarha tőgyéből készült, gyümölcsszósszal kínált fura finomságot kóstolna, az se menjen tovább: ebben a cikkben mindent megtalál. Még az isteni Crema di Cogne is szembejön itt velünk.

A régió védőszentje San Grato, aki Aosta városának második püspöke is volt egyben. Ünnepét szeptember első felében tartják.

Aosta
Forrás: viaggiomag.it

Errefelé a kézművesség igen szép hagyományokkal bír, fantasztikus kolompok készülnek, de vannak itt facipő készítők, kosárfonók is, akik főként a turistáknak kínálják már portékáikat.

Valle d’Aostában nem kevésbé szeretik a meséket, mint máshol, ezért erről is írtam pár keresetlen szót – nem csak gyerekeknek. Olvassátok csak el!

A régió dialektusai között egészen franciára hajazók is vannak, ami nem véletlen, tekintve, hogy a régió Franciaországgal is határos.

Szinte nem is maradt nyitott kérdés, ugye?

Valle D’Aosta
Forrás: indiecampers.com