Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

San Nicola – Babbo Natale – Mikulás

A Mikulás december 6-án, Szent Miklós napján hoz ajándékot. De honnan ered a hozzá kapcsolódó szokás?

Szent Miklós, olaszul San Nicola egy püspök volt, akit a gyerekek védőszentjének is tartanak. A legenda szerint egykor megmentett három kisgyereket, akit a közeli mészáros épp megölni készült – az éhínség és a kevés haszonállat miatt ugyanis híján volt mindenki a húsnak (bizarr, ugye?). San Nicola elmenekítette a gyerekeket, megakadályozta halálukat, így értelemszerű, hogy szentté avatásakor ez a tette sokat nyomott a latban.

San Nicola középkori ábrázolásai közül néhány ma is látható, egy-egy közülük a firenzei Uffizzi képtárban csodálható meg. A táblán – hiszen abban az időben jobbára táblákra festettek, semmint vászonra – több kép is tanúbizonyságát adja San Nicola segítő tetteinek.

Egyes ábrázolások épp egy gyermek újraélesztése közben találják, a tábla (lentebb) magyarázata nagyon érdekes. Ambrogio Lorenzetti (1285-1348) tábláján egyetlen képen több helyszínen folyik a történet – középkori festmény, de olyan, mint egy film, pedig 1332 környékén készült. A tábla felső részén egy kereskedő család rendezvényére bekopog a Sátán, zarándoknak öltözve, kivonszolja a család gyermekét, s a lépcső alatt (következő „szín”) fojtogatni kezdi. A tábla alsó részén már San Nicolát látjuk, amint épp újraéleszti a gyermeket, aki felkel – s a csoda épp elég lesz majd később ahhoz, hogy szentté avassák a megmentőjét.

Ambrogio Lorenzetti, Scene della vita di San Nicola (1332) – Forrás: wikimedia

Szent Miklós püspök elvileg a mai Törökország területén élt az i.sz. 3. században. Itáliából később azonban számos kutató expedíció indult keletre, hogy szentek ereklyéit megleljék és hazavigyék – így kerültek Szent Miklós maradványai Bari városába, ahol a szent tiszteletére még egy szép bazilikát is emeltek. Hogy a szarkofág milyen relikviákat rejt, ki tudja – annyi bizonyos azonban, hogy azokat San Nicolának tulajdonítják. (Egyesek szerint, ha egy-egy szent világban szétszóródott maradványait összegyűjtenék egy helyre, egyből kiderülne, hogy fura, sok végtagú, számtalan ujjú bizarr szerzetekről lehetett szó – tehát azért valószínűleg nem minden ereklye valódi.)

A Galleria degli Uffizi oldalán és fb-profilján, köszönhetően az idei kényszer-digitális évnek, számos videóanyag jelenik meg, szinte naponta. Ezek az anyagok kifejezetten érdekes témákat járnak körül ott dolgozó művészettörténészek segítségével (olasz vagy angol nyelven), javarészt öt-hat perces izgalmas magyarázatokat adva számtalan kérdésre.

Természetesen ilyen videó San Nicola kapcsán is készült, a fentebb leírtakat ennek a videónak a segítségével állítottuk össze. Fb profilunkat követve az Uffizzi videóját is megtekinthetik megosztva. Az olasz nyelvet beszélőket ne zavarja meg a „h” hangok túlnyomó többsége, hiszen Firenzében járva a toszkán tájszólás még a hivatalosnak szánt videókban is elő-előfordul. Fél perc alatt rááll a füle a nyelvet bíróknak.

A lényeg tehát, hogy San Nicola a gyerekek védőszentje, többek között ezért is hozhat ő ajándékot mifelénk. Olaszországban december 6-án nem jellemző az ajándékozás, sokkal inkább a karácsonyi meglepetés dívik – akkor viszont, majd ahogy további írásainkban is látni fogják, nem a Jézuska, hanem a Babbo Natale hozza az ajándékot, akit egyébként ott is San Nicola figurájával hoznak összefüggésbe.

A kis édességek hozója és a jó gyerek – rossz gyerek kérdés eldöntője Olaszországban a Befana, de ő csak január 6-án, Vízkeresztkor jár a kertek alatt.