Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Milyenek is az olaszok?

Találtunk egy jópofa összefoglalót egy angol nyelvű oldalon arra vonatkozóan, milyenek is az olaszok.

A thelocal.it elnevezésű oldal számos információval gazdagít minket. Egy csomó olyan dolgot megtudhatunk, amelyek jól jellemzik az olasz társadalmat, azonban innen tőlünk ez nem igazán jól látható.

Néhány statisztika összegyűjtésével azonban egy csomó új dologra is fény derülhet – s láthatjuk majd, hogy néhány probléma igen ismerős lesz nekünk is.

Nézzük sorban, hogy mi mindent találtunk a mai napra:

1. Amikor azt halljuk, hogy ‘olasz’, mindig az elegancia, a stílus jut eszünkbe – azonban beszélni kell a hajléktalanság kérdéséről is. Számunkra meglepő volt, hogy ennek mértéke az ország észak-nyugati részében a legtragikusabb – az olasz 0,2%-os nemzeti átlaghoz képest itt 0,35%-ról beszélhetünk. Délen ez az adat meglepő módon mindössze 0,1%.

2. A munkanélküliség aránya 13% felett van, elképesztő számú ember kap munkanélküli segélyt, majd’ 5 millió. Az arányok a fiatal munkavállalók esetén sajnos még rosszabbak – így aki Olaszországban akar letelepedni, arra számos nehézség vár.

3. Itáliában a lakosság kb. 8%-a nem olasz, de Olaszországot vallja hazájának – ez az arány kicsivel 4 millió alatti lélekszámot jelent. Az utóbbi időben egyre emelkedik azoknak a száma, akik állampolgárságért folyamodnak.

4. A jó hírek közül való, hogy ha nem is szárnyalva, de azért folyamatosan emelkednek a bérek (már ugye annak, akinek van munkája), és a közbiztonsági mutatók is javultak az elmúlt években. Az egészségügyi mutatók is jót jeleznek: az elmúlt években kb. 10%-kal nőtt az esély egyes rákbetegségeknél a gyógyulásra, és úgy tűnik, hogy ez a statisztika folyamatos javulást mutat.

5. A leghajmeresztőbb hír azonban a következő – persze, ezzel azért nagyjából eddig is sokan tisztában voltak: a nők ~40%-a nem dolgozik! Ez persze nem azért van így, mert passziót csinálnak abból, hogy otthon maradnak, hanem mert a munkahelyek hiánya és a még jelenlévő sovinizmus nem könnyíti meg a helyzetet. Ezt a statisztikát illetően még Niger, Bahrein és Suriname is az olaszok előtt lépked…

6. Végül pedig a gyerekvállalás kérdése: a helyzet ugyanaz, mint szerte Európában, tehát nagyon kevés gyermek születik, a demográfiai mutatók az olaszoknál is kongatják a vészharangot – viszont a nagy mértékű bevándorlás egyelőre még kiegyenlíti a számokat.

Ennek oka az is lehet, hogy a házasságkötések száma is zuhan – s az olaszokra nem annyira jellemző módon ennél nagyobb arányban csökken a templomi esküvők száma. Ki gondolta volna?

Reméljük, hogy ezzel az összefoglalóval most egy kicsit más szögből is sikerült bemutatni az országot azoknak, akik érdeklődnek iránta.

burano