Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A viterbo-i kő, és ami abból készül

Viterbo egy város és egy tartomány is Lazio régióban, ahol a peperino, ez az érdekes nevű kőzet található, melynek mind a művészetben, mind az építészetben óriási szerep jutott az elmúlt évszázadokban.

A vulkáni kőzet több százezer évvel ezelőtt képződött, és a tartomány területe alatt nagy kiterjedésben található meg. Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg, az egyik ezek közül a „pietra basaltina” vagyis bazalt, a másik pedig a „peperino„, azaz a vulkáni tufa. A két kő közötti egyik lényeges különbség, hogy míg a bazalt gyönyörű, egységesen szürke színnel rendelkezik, addig a tufa vagy peperino apró fekete szemcséket tartalmaz, olyasmit, mint az egész bors. Innen már láthatjuk is, hogy kis kikacsintással hogyan is lett a vulkáni tufa neve peperino.

A kőzeteket már az etruszk időkben kőfaragók alakították szarkofágokká, és nem csak ezen a területen, de számos más helyen is már a római kortól (köz)épületek kialakításánál használták. A kőzetek megmunkálása viszonylag egyszerű, cserébe pedig kifejezetten tartós az eredmény, nem véletlen tehát, hogy paloták, várak, színházak alapját képezi Olaszország több pontján. Ide sorolhatjuk például a Ferrento-i színházat, mely még a római korból származik, vagy a római Angyalvár alapját, melyet szintén ez a kőzet alkot.

A kőfaragók (scalpellini – hogy egy új szót is tanuljunk ma) a középkorban és a reneszánsz idején is rendíthetetlenül dolgoztak, a galériánkban látható nemesi címerek garmadája is ebből az időből származik.

A térségben – mivel a kőzetből még mindig rengeteg van – ma is sok kőfaragó dolgozik. Az ötletek tárháza kifogyhatatlan, így kezük alól a mai napig szebbnél-szebb alkotások kerülnek ki.

Manapság is népszerű a kőzet használata, sok helyütt lehet vele találkozni. Hogy az egyik legemblematikusabb példát emeljük ki: a Dolce & Gabbana a székhelyét és a bemutatótermét is a szürke, egyébként kimondottan elegáns külsejű kőzettel borították.

Alábbi képgyűjteményünk a Bomarzo-kertben fellelhető óriási kőszobrok – melyeket a kert szörnyeinek (mostri dei giardini di Bomarzo) is hívnak – és az említett címerek, családi jelképek mellett a viterbo-i pápai palota loggia-ját is tartalmazza. Lapozzuk végig, milyen csodás szobrok, műremekek készültek a vulkáni tufából!