Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Szicília és a múmiák 2/3.

Savoca-i kolostor minden bizonnyal az egyik legérdekesebb látványossága Szicília szigetének.

A település mindössze néhány km-re fekszik a tengerparttól, s alig 150 ember lakja. A kolostor kriptájában szám szerint 32 múmia található, amelyet 3 kiváló tudós vizsgál.

A kolostort két apáca lakja, akik Indiából érkeztek ide, s különösebben nem rajonganak az ötletért, hogy múmiák vannak a közvetlen környezetükben, illetve hogy azokat még vizsgálgatják, tanulmányozzák is. Nézetük szerint a megfelelő tiszteletadás az lenne, ha sírjukban hagynák nyugodni az elhunytakat, ami valahol érthető is, azonban azt a nem elhanyagolható tényt is figyelembe kell vennünk, hogy a tudósok a kor, egészségi állapot, ruházat és egyéb jellemzők vizsgálatával sokkal pontosabb képet alkothatnak Szicíliáról, az 1-2 évszázaddal ezelőtt itt élt emberek szokásairól, életéről. Ez mind-mind a mai kor történelmi tudását gazdagító és színesítő munka, amiért sok esetben igencsak irigyelhetjük a tudósok munkáját, elhivatottságát és az ismereteink bővítésében játszott jelentős szerepét.

A Savoca-i kolostor

A Savoca-i kolostor

S hogy név szerint is megemlítsük őket: Arthur Aufderheide egyenesen az Egyesült Államokból, Albert Zink, egy régóta Olaszországban tevékenykedő német tudós és Dario Piombino-Mascali, aki szicíliai illetőségű, tehát hazai pályán mozog.

Akik bírják az angolt, nos nekik jó szívvel ajánljuk a NatGeo hosszabb lélegzetű leírását a dél-olasz múmiák kapcsán, és ajánlunk hosszasabb olvasmány gyanánt a fent említett tudósok összefoglalóit a szicíliai múmiákról egyszer a 2007-2010-es időszakra, majd pedig kibővítve azt a 2007-2011-es vizsgálati ciklusra tekintettel.

Aki pedig olaszul nyomul, annak érdemes átnézni még a város turisztikai oldalát, illetve – mivel itt forgott a Keresztapa trilógia, és az alábbi bárban mulatozott esküvője okán Michael Corleone – azonnal bedobni a Keresztapa DVD-t, hangulatba kerülés érdekében.

Bar Vitelli

Bar Vitelli

Előre is sárga irigységgel gondolunk most azokra, akiknek a közeljövőben alkalma lesz testközelből megtapasztalni a sziget szépségeit.
S a továbbolvasni vágyóknak egy jó hír: hamarosan megjelenik cikksorozatunk harmadik része, amelyben Piraino múmiái lesznek a vendégeink.