Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A televíziózás kezdete Olaszországban

Épp ezekben a napokban van 70 éve, hogy elindult a televíziózás Olaszországban.

1954. január 3-án kezdte sugározni adásait a RAI, Olaszország máig működő, „királyi” adója, amely immár hét évtizede kísérője az olasz mindennapoknak.

Eleinte nem volt folyamatosan adás, sőt kezdetben mintegy napi négy órán át volt csak elérhető valamilyen műsor, nagyjából vacsoraidőben. A műsorok közötti és technikai kimaradásokból származó szünetek is tagolták egy kicsit az adást. Azonban a RAI már az elejétől nagyon szellemes megoldással hidalta át ezeket az apró pauzákat: fekete-fehér fotósorozatot mutattak be ilyenkor Torinó városának ikonikus helyszíneiről.

S hogy miért esett a választás épp Torinóra? Nos, ha valaki jól ismeri Olaszország történelmét, akkor bizonyosan tudja, hogy az általam már oly sokszor emlegetett 1861-es olasz egység kialakulásakor az Olasz Királyság fővárosa nem rögtön Róma lett: 1861-65-ig Torinó töltötte be ezt a szerepet.

A városról készült fotók pedig az adások közötti szünetekben gyönyörködtették a gyorsan növekvő nézősereget.

Szinte látjuk magunk előtt a népes családokat, akik összegyűltek, hogy az utcában egyetlen (vagy maximum néhány) szerencsés famíliánál, ahol elérhető volt egy tv, egy kis helyet kaphassanak maguk is az aprócska képernyő előtt.

Forrás: libero.it