Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Liguria védelmezői

Szokás szerint ma a szentekkel, a régió védelmezőivel foglalkozunk – erre az alkalomra többet is tartogattunk. Lássuk hát, kik is ők.

Kezdjünk mindjárt San Lorenzoval, akinek gyönyörű katedrálisát Genova leírásánál már megemlítettük. A legenda szerint – merthogy írásos emlékek nemigen állnak rendelkezésre – 225-ben született a mai Spanyolország területén. Fiatal éveiről keveset tudunk, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy humán és teológiai tanulmányai során olyan mesterei voltak, mint a későbbi II. Sixtus pápa. Megismerkedésük idején persze még nem ezt a tisztséget töltötte be Sixtus, kettejük között hosszan tartó barátság szövődött, és végül együtt utaztak Rómába, ahol a keresztény vallás gyakorlásával foglalkoztak. Sixtust idővel pápává választották, így Lorenzo is komoly feladatokhoz jutott – a szegények oltalmazása és ellátása lett a dolga.

257-ben aztán Valerianus császár úgy döntött, hogy szó szerint és átvitt értelemben is lefejezi az egyházat – a római püspököknek, érsekeknek és főbb egyházi képviselőknek, köztük a pápának is meg kellett halnia. Ez év augusztusának első napjaiban kivégzések sorozata zajlott Rómában. A pápát bizonyosan lefejezték, Lorenzo esetében azonban kétséges, hogy szintén ez a sors jutott a számára, vagy máglyán égett-e el. Maradványait egy római templomban temették el, ennek ellenére szinte az egész országban, majd’ minden régióban vannak olyan települések és városok, melyek a fiatalon elhunyt San Lorenzot védőszentjükként tisztelik. Ez alól Liguria sem kivétel, tíznél is több város jegyzi őt saját védőjeként.

San Lorenzo

San Lorenzo

San Lorenzo ünnepét kivégzésének legvalószínűbb napján, augusztus 10-én ülik meg – természetesen fesztiválokkal, gasztronómiai élményekkel tarkítva az egyébként vallásos eseményt. San Lorenzot a szerelmesek és a vágyak szentjének is tartják, hiszen épp ebben az időszakban látható az a természeti jelenség, amelyet a Perszeidáknak tulajdonítanak – csillaghullás zajlik ugyanis ilyenkor. A legenda azt tartja, hogy ha valaki ekkor hullócsillagot lát, a közben áhított vágyai hamarosan valósággá válnak. (Ha nem is San Lorenzo nevéhez kötve, de a hiedelem nálunk sem ismeretlen.) Sokak szerint ezek a hullócsillagok San Lorenzo könnyei, mások szerint pedig szikrák a tűzből, melyen mártírhalált halt.

Tiziano Vecellio festménye - Martirio di San Lorenzo (1548-1549)

Tiziano Vecellio festménye – Martirio di San Lorenzo (1548-1549)

A másik szent, akivel ma foglalkozni szeretnénk, Santa Caterina di Genova. Ő több, mint ezer évvel San Lorenzo után élt, 1447-1510 között. Nemesi családból származott, a kor arisztokráciájának megfelelő nevelésben részesült. Már nagyon fiatalon szeretett volna kolostorba vonulni, azonban zsenge életkora miatt ezzel várnia kellett. Időközben azonban a kor szokásai szerint férjhez adták, és évekig egy boldogtalan és gyermektelen házasságban élt. 1473-ban jelenése volt, ami akkora hatást gyakorolt rá és férjére is, hogy mindketten a vallásnak szentelték további életüket. Caterina kolostorba vonult, férje pedig belépett a ferences rendbe.

Santa_Caterina Fieschi Adorno - Giovanni Agostino Ratti festménye

Santa_Caterina Fieschi Adorno – Giovanni Agostino Ratti festménye

Caterina a bűnbánatot nagyon komolyan vette, sőt olykor ok nélkül is keményen büntette magát vélt vagy valós vétkeiért. Közben sokat jótékonykodott és rengeteget segített a betegeken is, így nem csak a tiszta szeretet megtestesítője, de később a kórházak védőszentje is ő lett. A legenda szerint 1493-ban pestises betegek ápolása közben maga is megbetegedett, de csodálatos módon sikerült meggyógyulnia. 1510-ben halt meg Genovában, itt is temették el. Úgy tartják, hogy 40 év után, amikor először felnyitották a sírját, testét és ruháit változatlan állapotban találták, az a bomlás legkisebb jeleit sem mutatta. A Santa Caterina testét őrző szarkofágot a mai napig meg lehet csodálni Genovában, az ő nevét viselő templomban található. Santa Caterinát 1675-ben boldoggá, 1737-ben pedig szentté avatták.

Santa Caterina földi maradványai

Santa Caterina földi maradványai

A következő héten a dialektusokkal foglalkozunk majd, közben pedig pénteken egy könnyedebb témával szórakoztatjuk a nagyérdeműt. Várjuk Önöket!