Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Panettone – az örök karácsonyi finomság

Említettük korábban már, hogy folyamatos vita az olaszoknál a panettone és a pandoro elsősége karácsonykor.

Természetesen mindenki esküszik valamelyikre, a konszenzus pedig jóformán elképzelhetetlen. Ezért úgy döntöttünk, hogy ma körbejárjuk a panettone sztoriját, és megosztunk egy-két receptet is – a jövő héten pedig a pandoroval kezdünk, ugyanígy. Egy hét múlva pedig… nos, az még meglepetés.

Vágjunk is bele: aki panettonét akar sütni, és nem egy rutinos szakács, vagy legalábbis nem szeret pepecselni a konyhában, azt rendre elriasztja a panettone receptje. Nem is csoda, hiszen egy igazán tradícionális panettone elkészítésére simán rámegy egy nap. Nyilván a kelesztések miatt sok a holtidő, szóval belefér abba a napba más is. De van, akit ez az időtartam már inkább arra indít, hogy más sütit válasszon, neadj’ Isten vegyen egyet.

Ma azoknak az olvasóknak teszünk a kedvére, akik feltűrik az ingujjukat és nekibuzdulnak, akár első alkalommal, ennek a nagyon finom, karácsonyi süteménynek.

Panettone – Forrás: repatorta.blog.hu

De előbb lássuk, honnan ered és mi a története!

Az egyik legtipikusabb sztori a Sforza udvarhoz kapcsolódik. Az ünnepi vacsora desszertjét a főszakács csúnyán odaégette, mire az inasa, Antonio, a rendelkezésre álló maradékokból egy édes tésztájú kenyeret dobott össze. A kényszermegoldásnak akkora sikere lett,  hogy ‘Viva, pane di Toni!’ felkiáltással ünnepelték, így a recept fennmaradt, és azóta is bőszen sütögetik. A  név is innen ered, pane di Toni, ami később panettone-vé szelídült.

A másik történet szerint egy fickó halálosan beleszeretett a helyi pék lányába, akihez nem tudott közel férkőzni, így hát úgy döntött, beáll a pékhez inasnak, hogy a lány közelében lehessen. A szomszédból rendszeresen baromfit lopott, amiket eladott, a pénzt vajra, tojásra költötte és egyre tökéletesebb édes kenyereket sütött. Ügyessége meghozta a gyümölcsét: a pék hozzáadta a lányát, és nem utolsósorban a kenyér receptje is fennmaradt az utókor számára.

Panettone – Forrás: italianfoodexcellence.com

Az egyszerű verziót a magyar oldalakon, pl. a mindmegette.hu-n is megtalálhatjuk:

Hozzávalók:
A tésztához:

3 dkg élesztő

kb. 3 dl tej

10 dkg kristálycukor

50 dkg finomliszt

csipet só

1 citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

4 tojássárgája

15 dkg sütőmargarin

15 dkg mazsola

5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs

A forma kikenéséhez:

2 dkg sütőmargarin

A tetejére:

6 dkg sütőmargarin

1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

2. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom – és narancshéjat beledagasztjuk. Egy panettone formát margarinnal vastagon kikenünk. Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek ezzel a speciális, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következőket tehetjük. Keresünk egy kb. 18 cm átmérőjű, 20 cm magas, sütőbe is betehető fazekat vagy egy ugyanilyen széles lábast, aminek a belső peremét duplán hajtogatott sütőpapírral magasítjuk meg. Az is jó, ha egy hasonló nagyságú mázas virágcserepet fogunk be erre a célra, hisz az eredeti panettonék is agyagból készült formákban sültek. Ha előkerítettük a megfelelő edényt, a belsejét margarinnal vastagon kikenjük, ha sütőpapírral magasítottuk a formát, akkor a papírt is ki kell kenni. A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.

3. Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percen át tovább sütjük. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

Ha valaki igazán olasz módon szeretné megközelíteni a kérdést, akkor viszont az a verzió jön, amire rászánjuk a napot! Ebben a receptben, amelyet videón végig is követhetünk, van 3×4 óra minimum, ami csak a kelesztés, így összességében érdemes korán kelni, hogy estig meglegyen a panettone! Trükkös dolognak tűnik, ám sokkal inkább időigényes. A kisfilm végén fontos a hűtés is, így javasoljuk, hogy kövessék az összes utasítást. Mindenkinek kellemes sütögetést kívánunk – már aki elég bátor ahhoz, hogy belevágjon.