Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Ki kér egy kis csokit?

A téma örök, s bár az igazi csokik között sokan inkább a belga és a svájci verziót emelik ki, Olaszországban is van egy szervezet, mely a csokinak hódol. 

A ‘Compagnia del Cioccolato‘ egy 1995-ben alakult szervezet, amely a csokinak szenteli munkáját. Eugenio Guarducci alapította 22-ed magával a társaságot Perugiában, azóta azonban a székhely Torinóba került.

Az olasz csoki egyébként az utóbbi években kezdett komolyabb térhódításba, elég megemlíteni csak a Ferrero Rochert, a Gianduiotto di Torinót, vagy a Bacio Peruginát, amelyeket talán itthon is többen ismernek. A felsorolásból a  Nutellát sem illik kihagyni.

Gianduiotto

Gianduiotto

Baci di Perugia

Baci di Perugia

Ferrero Rocher

Ferrero Rocher

A szervezet nem csak különféle rendezvényeket szervez, ahol a legérdekesebb ízkombinációkkal lehet találkozni, hanem csokikóstolókat is szerveznek, és rendszeresen részt vesznek gasztronómiai rendezvényeken és versenyeken, de akár kézműves csokiműhelyekben is végigkalauzolnak minket. Kiadványt adtak ki annak érdekében, hogy az Olaszországban gyártott és forgalmazott csokoládékat specifikálják. Megalapították a Tavoletta d’Oro díjat, mellyel a legjobb olasz csokikat értékelik; és más, hasonló tevékenységet végző európai szervezetekkel ápolnak jó kapcsolatot.

Küldetésük, hogy olyan, igazán jó minőségű csokoládéknak adjanak teret, amelyekhez nem csak a legjobb kakaót, hanem egyéb hozzávalókból is prémium minőségűeket  használnak.

A szervezet honlapján mindig tájékozódhatunk az aktuális kóstolási lehetőségekről, rendezvényekről. Akkor sem kell zavarba jönnünk, ha olyan eseményekre hívnak minket, amelyek például a csoki és a sör kapcsolatát taglalják, mert ilyen is van.

chocolate flow

Aki tehát csokiimádó, és szeret új dolgokat is kipróbálni, kövesse nyomon a szervezet híreit, hiszen egy olaszországi kiruccanást egy épp aktuális csokikóstolással megspékelni mindig jó ötlet.

Aki pedig csak olvasgatna, csupa-csoki recepteket is talál a szervezet oldalán, és magáról a kóstolásról is olvashat. Aki nyelvet tanul, annak szintén ajánljuk figyelmébe ez utóbbi szöveget, gyakorlásra is kiváló alkalmat ad.

Aki pedig a szöveghallgatásokat preferálja a nyelvtanulás során, annak íme egy rövid interjú Gilberto Mora elnökkel, a ‘La Compagnia del Cioccolato’ szervezet éléről. Most aztán megtudhatjuk, milyen is a jó csoki!