Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Gelo di melone – Hűsítő dinnyezselé

Nyár, Szicília és egy jó kis dinnyezselé!

Olyan klassz olasz desszerteket vadászok mostanában, amelyek az étel-intoleranciában szenvedőknek is lehetőséget adnak egy kis bűnözésre, hasfájás nélkül. Ma annyira jó receptre bukkantam, hogy rögtön megosztom veletek, mert épp szezon van, érik a dinnye és ráadásul a hőség is adott.

Egy nagyon gyorsan elkészíthető szicíliai édességet mutatnék, ami pohárkrémként teljesen jól megállja a helyét, többféleképpen ízesíthető, így biztos sikerre van ítélve. A hőségben ráadásul nem kell sütögetnetek, a vendégek pedig imádni fogják a hűsítő édességet. Nálunk ráadásul nem is annyira közismert talán, tehát még villogni is tudtok vele.

Gelo di melone
Forrás: Pinterest

Szóval, dinnyezselé:

Fogjatok egy szép érett dinnyét, és kockázzátok fel a húsát. A kockákat zöldségaprítóval vagy mixerrel törjétek szét, a keletkezett léből egy literre lesz szükség.

Az alaprecept szerint 100 g cukor kell hozzá, de ha valaki nagyon édesen szereti, akár a 120 g is elfér. Szükség lesz még 90 g kukoricakeményítőre, valamint ízesítéshez kinek-kinek kedve szerint jázminvirágra, fahéjra, csokireszelékre, durvára darált pisztáciára – meg amit még ki tudtok találni és passzol a dinnyéhez.

Ha szívesen kipróbálnátok a jázminos témát, akkor a dinnyelébe dobjatok bele pár szép, egészséges virágszirmot, és néhány órára (intenzitást lehet így szabályozni a idővel) tegyétek be a hűtőbe (utána pecázzátok ki őket). Ha nem vagytok elég bátrak, akkor csak fogjátok szépen az 1 l dinnyelevet, és innen megyünk tovább.

A kukoricakeményítőre tegyetek egy kevés dinnyelevet, és teljesen csomómentesre keverjétek ki. Amikor a keményítő feloldódott és sima, hozzáadjuk a cukrot és a többi dinnyelevet is, majd közepes lángon feltesszük egy picit főni. Max. 10 percet kell kevergetni – amíg a színe kicsit kivilágosodik, és lassan sűrűsödni kezd, krémszerűvé válik. Ilyenkor már egy vékony réteg krém rajta marad a fakanálon – ez biztos jel, hogy jó úton járunk.

A krémet csinos üvegpoharakba lehet önteni, és megvárni, amíg kihűl. Utána kell betenni a hűtőbe, lehetőleg egy egész éjszakára, ahol eléri a megfelelő állagot. Tálalás előtt érdemes díszíteni a fentebb felsorolt lehetőségek bármelyikével, vagy be lehet vetni új ötleteket is. (Pl. csokireszeléket semmiképp nem érdemes korábban beletenni, mert a meleg krémben elolvad.)

A tetejére szórva pisztáciát, csokit, fahéjat különleges ízek harmóniája érhető el, a vendégek nem győznek majd dicsérni – ha marad nekik…

Gelo di melone
Forrás: dolciagogo.it