Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Beatrice Cenci – egy tragikus sorsú fiatal római lány története

Aki jártas a XVI. századi olasz történelemben, biztosan hallott már Beatrice Cenci-ről. Aki még nem, annak érdemes tovább olvasnia.

Beatrice Cenci (1577-1599) egy római nemes lánya volt, aki rövid élete ellenére lett igen híres hazájában. Apja, Francesco Cenci egy kifejezetten agresszív ember hírében állt, így a kis Beatrice – anyja halála után – 7 évesen Montecitorio-ba került, ahol testvérével, Antonina-val együtt egy ferences kolostorban nevelkedett.

A családjához 15 évesen került vissza, ekkorra azonban apja már újranősült. Mivel Francesco folyamatos anyagi gondokkal küszködött, a gyerekeknek nehéz élete volt mellette. Hogy a lányai hozományát ne kelljen kifizetnie, Petrella-ban elzárta őket, hogy az esetleges házasodási szándékukat még csírájában elfojtsa. Közben a hitelezői egyre inkább szorongatták Francesco Cenci-t, így hamarosan ő maga is Petrella-ba vonult vissza. Ebben az időszakban súlyosan bántalmazta mind fizikailag, mind szexuálisan Beatrice-t, aki elhatározta, hogy megöli apját. Az agresszív nemes likvidálásában akadt némi segítsége. Megpróbálták balesetnek álcázni a helyzetet és visszatértek Rómába. Ez a kísérlet azonban nem állt meg a bírák előtt, így Beatrice-t és fiatalabb testvéreit egyaránt halálra ítélték. Még a nápolyi alkirály és a pápa (VIII. Kelemen) is állást foglalt a kérdésben – hiszen mégiscsak egy nemes brutális meggyilkolásáról volt szó.

A kihallgatások súlyos kínzásokkal jártak, azonban végül minden bűnrészes beismerte a gyilkosságot, legtovább Beatrice tartott ki. Bizonyos források szerint a lány a ruháján lévő számos vérfoltot a menstruációjával magyarázta, de senki nem hitt neki. Legvégül ő is megtört, és bevallotta tettét.

Beatrice Cenci a börtönben - Achille Leonardi képe

Beatrice Cenci a börtönben – Achille Leonardi képe

A kivégzésre az Angyalvárban került sor, a bámészkodó résztvevők között állítólag még Caravaggio, a festő is ott volt. Az ítélet végrehajtását egyedül Beatrice legfiatalabb öccse, Bernardino úszta meg, aki nem volt aktív részese a gyilkosságnak.

Az egész esetről egyébként részleteket olvashatunk olasz nyelven Giambattista Bugatti (vagy ahogyan többször hallható, Maestro Titta) könyvében, mely a liberliber oldaláról ingyenesen, pdf-ben letölthető!

Aki szívesen olvasna még régi kiadású könyvet Beatrice Cenci életéről, az a gutenberg.org oldalán akár html-ben, akár onnantól kezdve word-be vagy pdf-be illesztve kényelmesen és ingyenesen megteheti.

A google könyvtárában Beatrice Cenci – Cenno storico del secolo XVI. címmel ugyancsak szabadon felhasználható verzióban olvashatunk olaszul egy 1842-es kiadású kincset.

További információk lelhetők fel a fiatal lány sorsáról a treccani oldalán is, a miénkhez képest egy kicsit tudományosabb (és nem utolsósorban olasz) megfogalmazásban.

Beatrice élete nem csak az irodalmat ihlette meg. Története számos zenemű megszületését is inspirálta, és a XX. olasz filmipar is újra felfedezte magának a témát.

A szomorú a történet után az volt, amikor a XVIII. század végén a napóleoni seregek (amelyek végigsöpörtek a mai Olaszország szinte egész területén) nem kímélték még a templomi sírokat sem. Így eshetett, hogy Beatrice San Pietro templomban lévő (Montorio) sírját is felnyitották, és elvitték a Beatrice fejét támasztó ezüst vázát is.

Beatrice Cenci - Harriet Goodhue Hosmer szobra 1857-ből

Beatrice Cenci – Harriet Goodhue Hosmer szobra 1857-ből