Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Luigi Negrelli – Trentino Alto-Adige szülötte

Ma egy XIX. században élt hírességgel foglalkozunk, akinek a neve nem cseng túl ismerősen, pedig kellene.

Luigi Negrelli Fiera di Primiero-ban született, 1799-ben. S hogy miért kellene ismernünk őt? Nem másért, mint azért, mert ő volt a Szuezi-csatorna tervezője. A mérnök tanulmányait Innsbruck-ban végezte, és számos európai országban dolgozott elismert szakemberként.

Il ponte di Münster - Zürich

Il ponte di Münster – Zürich

Munkái közül említhetők folyamszabályozási és útépítési tervek Olaszországban, svájci, szintén útépítési munkák, valamint egy prágai vasúti viadukt.

Negrelliho viadukt Prágában

Negrelliho viadukt Prágában

Legjelentősebb munkája azonban a Szuezi-csatorna megtervezése, amelynek 1838-ban látott neki, s ehhez értelemszerűen Egyiptomba utazott. Sok nehézség árán, és hosszú évek tanulmányai után sikerült leszerelnie a helyi politikai ellenzéket, és meggyőzni az angolokat, hogy nem kell félniük a mediterrán népek által képviselt esetleges katonai és kereskedelmi fenyegetéstől az indiai kapcsolataik fenntartása során.

Luigi Negrelli di Moldelba

Luigi Negrelli di Moldelba

A munkák 1858-ban kezdődtek el, ám – milyen a sors – Negrelli kb. fél évvel ezt követően, egy egyébként gyors lefolyású, néhány napig tartó betegség következtében elhunyt. A csatorna építése nagyvonalakban az ő tervei szerint folytatódott, azonban sok apró változtatással, amelyek viszont már Ferdinando Lesseps mérnök nevéhez fűződnek. Erről találtunk is egy kiváló anyagot, Szabó Loránd írását az afrikatanulmányok.hu oldalon, érdemes belelapozni, magyar nyelvű és kimondottan érdekes.

Luigi Negrelli

Luigi Negrelli

Nem baj tehát, ha néha egy-két ismeretlenebb név is felbukkan, hiszen ma megint tanultunk valamit. A következő írásunk a dialektusokat taglalja majd, és zárja egyúttal a hónapot, hogy átadja majd a stafétát Umbriának októberben.