Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Fondazione Leo Amici – alapítvány a szenvedélybetegekért

A XX. század második felében egy olasz költő, filozófus, Leo Amici úgy érezte, kötelessége tenni valamit annak érdekében, hogy nehéz helyzetben lévő embertársain segítsen. Túl azon, hogy a keresztény értékeket mindig szem előtt tartotta, munkája során fő hívószavai a béke, a szeretet és a testvériség voltak.

Aktívan a ’60-as ’70-es évektől foglalkozott karitatív tevékenységgel, számtalan alkalommal tett hosszú utazásokat külföldön, még más kontinenseken is, és a ’80-as évek elején hívta életre a Monte Colombo kis tava melletti intézményét, amely elhagyott gyerekeket, nehéz helyzetben lévő időseket, és szenvedélybetegeket segített.

Az alapítvány ma már Olaszországban több helyen is jelen van, s rendíthetetlenül folytatják az alapító által megkezdett munkát.

Az 1923-as születésű aktivista az alapítványát a civil szervezetek mintájára, önkéntes alapon szervezte meg, ma is hasonló elvek mentén folyik a munka.

Borgo della Speranza

Borgo della Speranza

Az 1986-ban elhunyt Leo Amici élete utolsó éveiben úgy vélte, ideje kijelölni utódját, aki méltóképpen viszi tovább a stafétát, s így esett választása egyik megbízható munkatársára, Antonio Palma-ra, aki a mai napig is irányítja a Nápolyhoz közeli Valle di Maddaloni-ban az ott létrehozott rehabilitációs intézetet, ahol túlnyomó többségében alkohol- és drogfüggőknek segítenek visszatalálni a helyes útra. Facebook profiljuk is követhető a neten, ha valakit komolyan érdekel az önkéntes munka, illetve a konkrétan itt zajló események, amelyek egy része – teljesen érthető módon – a prevenció jegyében szerveződik.

Az alapítvány időről-időre pályázatot is hirdet, s több országból, országonként 1-1 főt hirdetnek nyertesként és invitálnak meg magukhoz, hogy azok kivehessék részüket a segítségnyújtásból, s egyúttal gyakorolni legyen alkalmuk ezt a gyönyörű nyelvet. A tipikus win-win szituáció, nemde?

Talán kevesen tudják, hogy az elmúlt 30-40 évben, amióta ez a nemes kezdeményezés él, nem csak Olaszországban zajlik alapítványi formában működő intézményes segítségnyújtás. Olyannyira, hogy kis hazánkban, Komlón is létezik a Leo Amici Alapítvány, illetve annak magyar egysége. Az intézmény szintén az alkohol- és drogproblémákkal küzdőknek nyújt segítő kezet, s honlapjukról megtudhatjuk, hogy az elmúlt 20 évben mekkora odaadást igénylő munkával sikerült egy rossz állapotban lévő ingatlanból egy sok ember befogadására képes épületet kialakítani. Azóta pedig számos pályázaton indulva jutnak (szinte rendszeresen) anyagi támogatáshoz, hogy ezt az önfeláldozó tevékenységet immár sok éve végezhessék.

Leo Amici Alapítvány - Komló

Leo Amici Alapítvány – Komló