Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Ismét nyakunkon a karácsony

Már csak egy-két hét van az év legszebb ünnepéig. A készülődés nem csak nálunk fontos.

Ahogy azt a tavalyi év során szépen csokorba szedtük, az olaszoknál a karácsony sok mindenben hasonlít a miénkhez, azonban néhány ponton el is tér.

Ajánljuk mindenki figyelmébe korábbi írásunkat, melyben ezeket a szempontokat összegyűjtöttük. A betlehemi jászol építése – mely lényegében a mi adventi koszorúnkat vagy karácsonyfánkat váltja – sok család életében egy szép és közös feladat. Természetesen külön iparág létezik már arra, hogy a betlehemi jászolhoz az időhiánnyal küzdők is hozzájussanak. Számtalan méretben és díszítettséggel lehet ilyeneket vásárolni – a legkülönlegesebbekre talán Nápoly környékén bukkanhatunk.

A másik legszembeötlőbb különbség, hogy Olaszországban nem ismerik a Télapót – legalábbis nem december 6-án. Az ő Karácsony Apójuk (Babbo Natale) december 25-én hoz ajándékot a gyerekeknek, így náluk hozzánk képest egy kis ünneppel kevesebb van decemberben – amit persze a Befana ünnepével Vízkeresztkor (január 6.) mindjárt jól be is pótolnak.

Olaszországban a karácsonyfa állítása sem olyan egyértelmű, mint nálunk. Ennek az az alapvető oka, hogy a karácsonyfa egy Luther nevéhez fűződő hagyomány, mely a reformáció idején született. Az olasz területek, ahol a reformáció nem volt szívesen látott eszme (ellenreformáció), értelemszerűen ennek a jelenségnek bőszen ellenálltak. A későbbi időszakban egy csavarral, már Amerikából jutott el a karácsonyfa-állítás hagyománya Olaszországba, ahol még most sem mindenhol jellemző.

Karácsonyi daloknak is híján vannak az olaszok. Ha alaposabban megnézzük, jellemzően liturgikus énekeket lehet hallani ebben az időszakban, vagy szintén az amerikai kontinensről az utóbbi évtizedekben beszivárgott dalok olasz szövegű változatait – például a megunhatatlan (vagy éppen már régóta elunt) Jingle Bells-t.

Akinek van kedve, december folyamán kövesse végig velünk, hogy hol milyen módon ünnepelnek – az egyes városoknak milyen jellegzetességeit ismerhetjük meg a karácsony vonatkozásában.

Kellemes készülődést kívánunk az ünnepekre minden kedves olvasónknak!

karácsony5