Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A velencei operaház – Teatro La Fenice

Az operarajongók körében bizonyosan ismert – ha nem is annyira az elsők között, mint mondjuk a Scala vagy a Metropolitan – a velencei, La Fenice (A Főnix) nevet viselő operaház. 
Az intézmény nevét nem véletlenül kapta, számos tűzvészt tudhat maga mögött, és hányattatott sorsa talán egyetlen másik ilyen hatalmas színházzal sem említhető egy napon.

 1774-ben, az akkor még San Benedetto nevet viselő színház porig égett. A felújítási munkálatok gondjait még jogi viták is színesítették, melyek a színház üzemeltetője és tulajdonosa között zajlottak.

Az operaházat 1792-ben nyitották meg újra a felújítás elkészültével, s ekkortól viseli nevét, melyre a későbbiek során többször is rászolgált. 
Programjai, színészei, szépsége okán az intézmény az 1800-as évek elején Európa-szinten ismertté és elismertté vált. Sok éven keresztül szolgálta gyönyörű előadásokkal közönségét, amikor is 1836-ban újra a lángok martalékává vált. A Tommaso és Giovanni Battista Meduna nevű építész testvérpárnak köszönhető a viszonylag gyors újjáépítés, így 1837 végén már ismét előadások várták az érdeklődőket. 
Az 1840-es évektől Giuseppe Verdi friss operái is színre kerültek (bár a Traviata óriásit bukott), s egészen az első világháborúig – melynek ideje alatt az operaházat lezárva tartották – folyamatosan szórakoztatta a nagyérdeműt.

La Fenice kívül

A világháború után ez a széria tovább folytatódott, azonban 1996-ban – ki találná ki, vajon mi történt – a színház újra leégett. Itt már komoly gyanú merült fel gyújtogatás kapcsán, s később be is bizonyosodott, hogy a karbantartó cég aggódott a szerződésben vállalt határidő miatt, és egy huszárvágással „meg is hosszabbította” azt. Természetesen az ügy kivizsgálása után a felelősök  hűvösre kerültek. 
A La Fenice felújítása csak 2001-ben vette kezdetét, s 2003 decemberében nyitották meg újra. A felújítás költsége mintegy 90 millió eurót emésztett fel. A  renováció során igyekeztek a lehető legtöbbet megőrizni a XIX. századi stílusból, így egy kimondottan klasszikus belső terű operaházat látogathat meg, aki épp arra téved.

la fenice2

Jegyeket magyar nyelvű honlapok közül legegyszerűbben talán a worldticketshop-nál lehet kapni, illetve számos egyéb, angol ill. olasz nyelvű jegyárusító oldalon.
Úgy véljük, hogy egy velencei kirándulás alkalmával megéri legalább egy pillantást vetni erre a nem mindennapi történelmet maga mögött tudó operaházra is.
La Fenice - a vörös szőnyeg

La Fenice – a vörös szőnyeg

 

Az impozáns nézőtér

Az impozáns nézőtér