Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Kulturális kiruccanás Trentino Alto-Adige-be

Ma az utazgatás lesz a cél, kicsit megnézzük, hogy ha ebbe a tiroli régióba indulunk, milyen élmények várhatnak ránk.

A régiónak van egy nagyon speciális földrajzi helyzete, ugyanis Európát tekintve viszonylag központi helyen fekszik. Ma már ez talán nem akkora előny, mint volt a régmúlt időkben, hiszen ha visszatekintünk, a térség egy ideális találkozási pont számos szempontból. Nézzük csak a népek tekintetében hogyan alakul ez. Egészen régre visszanyúlva ez az a terület, ahol a rómaiak és a kelták összetalálkozhattak. Később, a középkorban a germán népek a retorománokkal futhattak össze, ma pedig az olasz-osztrák egyveleg az, ami jellemzi a régiót.

Ezek a kulturális találkozások mind-mind lenyomatot hagytak itt, nem csoda hát, hogy művészeti, gasztronómiai szempontok szerint is mindig van egy fura kettősség errefelé, ami különlegessé teszi számunkra a helyet.

Amit érdemes megnéznünk, az például a Lago di Resia, vagy Reschensee, amelyből kilóg egy templomtorony. A történetről már beszámoltunk, akit érdekel, kattintson, mert nagyon érdekes a sztori!

Ne feledjük el azt sem, hogy a régió egyik határán van a Garda-tó is, ahol elképesztő jókat lehet pihenni, komppal a túlpart is jól megközelíthető és az utazás is kellemes.

A régióban egyébként számos, a középkorban épült kastély és lovagvár maradt meg részben vagy egészben, amelyek jó része szintén látogatható. És persze, az egyik legfontosabb dolog, amit ugye már mindenki fúj kívülről: Bolzano-ban lehet találkozni Ötzi-vel, a múmiával, akit 1991-ben találtak meg az Alpokban. Ugye, őt nem kell bemutatnunk?

S akkor nézzünk be Trento városába, hiszen ott is van egy-két dolog, amit érdemes lehet megnézni. Nem, nem tudunk ellenállni a hűs, méltóságteljes templomoknak ma sem – ez van. A trentói katedrális az, amelyet mindenképpen szeretnénk bemutatni, egy-két mondat erejéig. Az építés sokáig tartott, kicsit több mint 100 évbe került létrehozni az épületet. A XIII. században indultak a munkálatok, és román stílusú lett a végeredmény, amely alább látható. A katedrálist egyébként San Vigilio-nak szentelték, aki egyben a város védőszentje is, vele később ismerkedünk majd.

Cattedrale di San Vigilio

Cattedrale di San Vigilio

A másik pedig maga a Dóm tér, amit nemes egyszerűséggel csak egy kis szalonként írhatunk le, amely a város közepén fekszik, pici, kényelmes, szép és élhető – mint amilyen maga a város.

Trento - Piazza del duomo

Trento – Piazza del Duomo

 

Trento - Piazza del Duomo

Trento – Piazza del Duomo

Trento egyébként – a legtöbb olasz városhoz hasonlóan tele van hangulatos éttermekkel, kávézókkal. S ami a fő, hogy itt még sörözőket is találunk – itt látható máris az osztrák-olasz kettősség egyike, és a Habsburg hatás. Trento tehát egy olyan kisváros, amely hozzánk mentalitásában, külsőségeiben is talán kicsivel közelebb áll (gondoljunk csak Triesztre például, ami szintén Habsburg fennhatóság alatt állt – ott is ismerősebb a terep számunkra, majd meglátjuk még később).

Mindenképpen érdemes tehát elindulni Trentino Alto-Adige felé, Olaszország errefelé egy új arcát mutatja nekünk, főként a déli régiókhoz képest látható és érezhető nagyon erősen a kontraszt. Az ember úgy érzi, talán nem is ugyanabban az országban jár. Csodálatos lehet egy olyan utazást megtervezni, amelynek során a félszigetet hosszában végigjárjuk – így ugyanis ez a fajta eltérés nagyon szépen áttekinthetővé válik. Indulhatunk?

Vipiteno - egy hangulatos kisváros a régióban

Vipiteno – egy hangulatos kisváros a régióban