Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Bobbio – a Mona Lisa díszlete

Piacenza közelébe visz mai virtuális utazásunk a világ egyik leghíresebb festménye nyomában.

A Mona Lisa, vagy ahogy az olaszok hívják, a Gioconda mindenkinek ismerős téma. A ma a Louvre-ban látogatható kép Leonardo és a világ egyik legmeghatározóbb alkotása, nemigen találunk olyan embert, aki ne hallott volna róla.

A képet milliószor méltatták hozzáértők és amatőrök egyaránt, véleménye is biztosan mindenkinek van a sokat sejtető, ám megfejthetetlen mosolyról. Én most nem ezzel foglalkoznék, hanem egy olyan részlettel, amely a művészettörténeten keresztük egy jó kis úticélt is kínál a számunkra.

Bobbio
Forrás: siviaggia.it

A tudósok ugyanis hosszas kutatás után megfejtették, s ma már talán biztosan tudják állítani, hogy a szép táj a Mona Lisa hátterében nem más, mint egy Piacenza közelében (kb. 45 km-re onnan) található kis település, Bobbio.

Bobbio Emilia-Romagna és Lombardia régiók határán fekszik, a Trebbia csodálatos völgyében. A mintegy 3500 lakosú helyen az első benyomásunk az időhöz kapcsolódik, ami itt megállni látszik. A középkor hangulatát varázslatosan őrző település egy igazi ékszerdoboza a környéknek – nem is csoda, hogy annak idején a nagy polihisztor, Leonardo da Vinci tekintetét is megragadta a táj. Ezek szerint pedig olyannyira, hogy meg is örökítette a számunkra, épp a Mona Lisa vállai felett.

Bobbio azonban nem csak arról híres, hogy szép hátteret adott a szép hölgynek, hanem a kereszténységhez kapcsolódóan is fontos szereppel bír. A középkorban monostorokat alapítottak errefelé, az egyik legjelentősebbet az ír származású San Colombano. Az általa alapított monostor fontossága azért volt kiemelkedő – és az mai is! –, mert itt hozták létre és bővítették a középkor egyik legkiemelkedőbb könyvtárát. Ennek a könyvtárnak a ma is meglévő termei őriznek néhányat a történelem legrégebbi és legértékesebb latin nyelvű kézirataiból. Értékük minden bizonnyal felbecsülhetetlen.

A kis, szűk utcákat – amelyek a szokásos, mediterrán életérzéssel töltenek el mindenkit – csodaszép középkori paloták, azaz palazzók tarkítják. Ezek hordozzák magukon az eltelt századok és az egykor itt élt nemesi családok emlékét.

Ha a településről továbbmegyünk, a Trebbia völgyében – amelyet Hemingway a világ legszebb völgyének is nevezett – biciklis kirándulásokat is érdemes tenni a kis, elszórt falvak között. Az aktív pihenést kedvelők paradicsoma lehet ez a környék.

Bobbio tehát a sok mozgást és a művészettörténeti különlegességeket kedvelők célpontja egyaránt lehet. Tervezzétek be nyugodtan az idei olasz körbe!

Panorama di Bobbio
Forrás: tripadvisor.com