Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Palermo még egyszer – látnivalók a városban

Mint ahogyan azt a múlt hét végén is megállapítottuk, Palermo számtalan látnivalóval kecsegtet – ma folytatjuk a sort.

Nézzük, hogy mit rejt vajon a Cappella Palatina és a Palazzo Reale (vagy Palazzo dei Normanni).

A Cappella Palatina-val kezdünk, fantasztikus katedrálisok vannak ugyanis Palermóban, kihagyhatatlan mindegyikük. Az alábbi képeken egyértelműen látható lesz, miért.

A Cappella alapítása az 1132-es évhez kapcsolódik, amikor is II. Ruggero, Szicília királya parancsba adta a katedrális megépítését. Az építkezés gyorsan haladt, 1140-ben már fel is szentelték, a mozaikdíszítés azonban csak ezután kezdett készülni, tehát a felszentelt templom még nem is igazán hasonlított ahhoz, amit most láthatunk egy szicíliai utazás során.

A három hajós bazilika építészeti szempontból egy érdekes egyveleg. Alapvetően római és görög stílusjegyeket visel magán, de egyértelműen látszik, hogy az építészekre nagy hatást gyakorolt az arab (iszlám) építészet, a bizánci és normann jegyek szintén megfigyelhetők, s ami igazán érdekes, hogy ezek egymással tökéletes harmóniában tudnak létezni. Nincs olyan érzése az embernek, hogy valamelyik stílusjegy úgymond „kilóg” a többi közül; egységes és lenyűgöző képet kapunk.

Cappella Palatina da Ovest

Cappella Palatina da Ovest

 

Cappella Palatina - padló

Cappella Palatina – padló

 

Cappella Palatina fa mennyezete

Cappella Palatina fa mennyezete

A bazilika mozaikjai is nagy egységekben jelennek meg, nem egy sebtében összerakott képi világ, sokkal inkább fontos szervező elvek mentén kialakított dekoráció ez. Az egyik hajóban az Ótestamentum jelenetei elevenednek meg, a másikban a Teremtésé, míg az egész bazilikát Szent Péter és Pál apostoloknak ajánlják. Az ő történeteik 14 különböző panelen jelennek meg.

Cappella Palatina

Cappella Palatina

 

Cappella Palatina

Cappella Palatina

A Palazzo Reale, azaz a szicíliai királyi palota, amely a régi városközpont legmagasabb pontján áll. A várost a normannok alapították, miután a XI. században meghódították a területet. A palota több szárnyból áll, amelyek árkádokkal és kertekkel kapcsolódnak egymáshoz.

Mint ahogy az lenni szokott, az ilyen kastélyok/paloták sosem őrzik meg egykori kialakításukat, hiszen az évszázadok során minden érkező, vagy újabb uralkodó szeretné egy kicsit a saját ízlésének megfelelően alakítani lakhelyét – ez már századokkal ezelőtt is presztízskérdés volt. Mind az aragóniai, mind pedig a Bourbon uralkodók átalakításokat, megerősítéseket eszközöltek az épületen, amely ma már sok egyéb intézménynek ad helyet. Ilyen például a Regionális Tanács, az Obszervatórium, vagy a katonai parancsnokság.

Az épület egyébként még őrzi az alapító II. Ruggero király szobáját, amely a XII. századból származik, és a palota legrégebbi szárnyában található.

Művészeti szempontból sem utolsó kaland a palota, számtalan freskóval, képpel várja az érdeklődő látogatókat. Különféle szobáiban számos érdekesség várja a látogatókat, ilyen pl. a Sala Cinese, a Sala d’Ercole vagy a Sala Gialla.

Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni

 

Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni

 

Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni

Aki virtuálisan végignézné a palotát, annak ajánljuk az alábbi 6 perces videót gyönyörű képekkel – és a Keresztapa zenéjével, ami elcsépelt ugyan, de azért még mindig tud ütni.

S aki egy kis érdekes borzongásra vágyik, annak ajánljuk még figyelmébe a szicíliai múmiákról írott cikksorozatunkat, amelyek a kapucínus katakombák kísérteties kalandjait mesélik el.

Pénteken találkozunk, most már ehetnénk is valamit Szicílián, nem igaz?