Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Az ünnepi időszak vége

Itt a Befana – a kedves, de ronda boszorkány, akivel lezárjuk a majdnem egy hónapja tartó karácsonyi időszakot.

Reméljük, hogy mindenkinek sikerült az elmúlt egy-két hétben a lehetőségekhez mérten kipihennie magát, és családi körben eltölteni a legmeghittebb napjait ennek az advent eleje, vagy olasz módi szerint december 8. óta tartó év végi periódusnak.

Nehéz év áll mögöttünk, különféle okok tették bonyolulttá a 2020-as évet. Reméljük, hogy Önök és szeretteik jó egészségben köszöntik 2021-et, s a jó olasz szokás szerint már izgatottan várják a Befana-t, pont úgy, mint az itáliai gyerekek.

Néhány évvel ezelőtt már szót kerítettünk arról, honnan ered ez az ünnep és milyen hiedelmek lengik körül, ezekre vessünk ma egy friss pillantást.

Jézus születésekor napkeletről bölcsek indultak üdvözlésére, akik a legenda szerint a jó boszorkányt, a Befana-t is magukkal invitálták, ő azonban még az ötletet is elhessegette, esze ágában nem volt hosszú útra indulni egy épp megszületett kisded kedvéért. Aztán persze, amikor már késő volt, belátta, hogy ez egy elhibázott lépés volt, és úgy döntött, hogy – biztos, ami biztos alapon – minden útjába kerülő gyermeket megajándékoz, hisz bármelyikük lehet a Kisjézus.

Befana – Forrás: forlimpopolicittartusiana.it

Innen ered az a szokás, hogy a gyerekek épp Vízkereszt napján, a karácsonyi időszak végén ajándékot kapnak, amit a mi Mikulásunkhoz hasonló elven a Befana, vagyis a jó boszi hoz. A rossz gyerekek szenet kapnak, a jó gyerekek édességet. De ahogy ez a XXI. század fogyasztói társadalmára jellemző, a szülők azért nem szoktak megállni a cukorkáknál, úgyhogy ilyen esetekben azért egészen nagy ajándékok is várhatják a kicsiket, kinek-kinek pénztárcája szerint. A játékok és finomságok ígérete nyilván nagy lázban tartja a gyerekeket, így a Befana-t rettentő izgalommal várják.

Egyes legendák szerint egyébként a Befana a Mikulás felesége – erre azonban csak halvány utalások vannak egy-két kultúrkörben, szóval készpénznek ne vegyük az információt – érdekességnek viszont annál jobb!

A Befana ünnepét azonban a nagyobb városok is igen komolyan veszik – normál körülmények között ilyenkor a főterek vásári forgataggá alakulnak, ahol Befana figurák és jelmezek sokaságából lehet választani, miközben a vásári eszem-iszom sátrak is lépten-nyomon ott vannak, portékájukat kínálva a bámészkodó népeknek.

Reméljük, hogy egy ilyen Befana ünnepen egyszer Önök is részt tudnak venni – mi is nagyon vágyunk oda! Rómában a Piazza Navona terén szokott lenni a legnagyobb ilyen jellegű megmozdulás, így a hidegben egy jó kis teázós nézelődés klasszul kiegészítheti a téli utazást. Tegyük fel a listára!

S hogy a gyerekek is szórakozzanak közben, íme egy édes dal, nem másról, mint a Befana-ról!