Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Programajánlónk újratöltve

2013. december 6-án eltöltöttünk két – két és fél órát a Budapesti Olasz Kultúrintézet kiállításán, amelynek indulásáról nemrégiben hírt is adtunk. 

Nagy öröm azt látni, hogy Olaszország ki akar törni a magyar (és vélhetően egyéb nemzetiségű, nem olasz) fejekben sajnos meglévő ‘pizza-spagetti-dolce vita’ háromszögből, és más szempontból is megmutatja magát.

Mindannyian tudjuk, hogy Olaszország sokak számára kedvelt utazási célpont, hogy konyhája egyedülálló, így a világ számos pontján próbálják több-kevesebb sikerrel utánozni (nálunk, Magyarországon is százával találunk ún. olasz éttermeket), és hogy a tipikus gesztusok, valamint a sokat emlegetett lazaság is mind-mind vonzóak a néha kissé merev magyar mindennapok közepette.

Hát, aki úgy dönt, hogy a még december 18-ig látogatható kiállításon bizonyságot szerez arról, hogy Olaszország egy csomó minden mást is jelent fentieken kívül, azt csak kapacitálni tudjuk erre a programra.

Az oldal főszerkesztője egy kisgyerek lelkesedésével ki is próbált néhány dolgot a kiállított tárgyak közül, amit szintén ajánlunk a leendő látogatók figyelmébe.

A kiállítás hat tudományág köré szerveződik.

Így megtudhatjuk például, hogy az automatizálás terén milyen eredményeket produkált Olaszország, melyekkel akár találkozhatunk is egy-egy olasz városban (l.: 1. kép). Azt tudták-e, hogy szintén olasz fejlesztés az a kicsi humanoid robot, mely méretre kb. egy 3 éves gyermeknek felel meg, intelligens, tanulni képes, így gyakorlatilag beláthatatlanok felhasználási területének határai.

DustCart - a szelektív szemétgyűjtésre alkalmas kis robot, melyet telefonhívással lehet aktiválni (kihívni), és elviszi a szemetet. Kb. 1,5m magas és nagyon aranyos.

DustCart – a szelektív szemétgyűjtésre alkalmas kis robot, melyet telefonhívással lehet aktiválni (kihívni), és elviszi a szemetet. Kb. 1,5 m magas és nagyon aranyos.

A tenger és szállítás kapcsán nem árt tisztában lenni azzal, hogy Itáliában készülnek a világ legexkluzívabb yachtjai és a tengerjáró kirándulóhajók nagy része is, s az ország tényleg komoly ipari nagyhatalom a szállítás területén, mondhatni földön-vízen-levegőben. 2. képünkön néhány hajócsavar csodálható meg, melyek szintén olasz innováció eredményei. Itt fontos megemlíteni, hogy a csavarok/propellerek már a XIX. század első felében ismertek voltak, azonban akkor még szinte minden vízijárműre ugyanolyan, szabvány csavar került. Később persze változott a szárnyak száma, alakja, kiterjedése, attól függően, hogy milyen eszközre applikálták. Ezekből a variációkból láthatunk ízelítőt a kiállításon.

Különféle hajócsavarok - szintén olasz innováció

Különféle hajócsavarok – szintén olasz innováció

A részecskefizika magyarázataira nem térünk ki, legyen elég annyi, hogy elképedésre bőven lesz oka a betérőknek.

Az orvostudomány az olasz tudósoknak hála, a tükör-neuronok segítségével nagy eredményeket ért el a sérült végtagok rehabilitációjában; valamint a csontok pótlásában is, melyhez – bármilyen bizarrul hangzik is – természetes anyagot, konkrétan fát használnak fel. (Igen, régen is volt ilyen, mindannyian hallottuk a falábú kalózok számtalan sztoriját, de ez most egészen más szint, viszont nem lenne korrekt minden poént lelőnünk, tessenek csak végigjárni a kiállítást!)

A kulturális javak és a régészethez kapcsolódó kiállítói terekben megtudhatjuk, a világ mely pontjain (lényegében minden kontinensen) tevékenykednek jelenleg is szép számmal olasz tudósok, milyen eredményeket értek el kutatómunkájuk során, és egy interaktív ‘terepasztalon’ a leírások mellett egy nagy rakás fotót is végig lehet böngészni.

Egyik kedvenc részünk pedig az új ‘Made in Italy’ szekció a kiállítás utolsó szakaszában, ahol az akár természetes fény hatására öntisztuló textíliákkal is kísérletezhettünk (működik!), vagy összehasonlíthattuk néhány palack pezsgő segítségével, hogy milyen különbségek lehetnek a pezsgő CO2 tartalmát, illetve a palackban uralkodó nyomást illetően – anélkül, hogy a dugót egy határozott mozdulattal kilőnénk.

A kiállítás Olaszország Külügyminisztériuma szervezésében jött létre, számos olasz egyetem (Milánó, Róma, Lecco, Pisa, Bologna, Parma. Salento) érintett tanszékeinek bevonásával, a Kutatások Nemzeti Tanácsa (Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR)) és az Olasz Technológiai Intézet (Istituto Italiano di Tecnologia (IIT)) közreműködésével.

Egyetlen apró megjegyzés még engedtessék meg a látogatók számára: a kiállítás minden felirata, ill. az egyes kiállítói tereknél lévő videók olasz és angol nyelvűek, így e két nyelv (valamelyikének) ismeretében célszerű a kiállításra lelkileg rákészülni. (Bár úgy gondoljuk, hogy manapság ez már nem szabad, hogy problémát jelentsen a többség számára.)

A Budapesti Olasz Kultúrintézet a jövőben is számos programmal kényezteti el az Olaszország iránt érdeklődőket, melyekről igyekszünk a továbbiakban is friss információkkal szolgálni. Reméljük, hogy bár az Olasz-Magyar Kulturális Év (2013.) hamarosan lezárul, a kíváncsiak nem fognak később sem program nélkül maradni.

iic_logo