Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könyv- és filmajánló – A Rózsa neve

Megígértük – itt is van a következő filmajánló, ami egy igen fontos könyvhöz kapcsolódik.

Nem az olasz szereplők miatt, mert első körben nem olasz filmet ajánlunk – sokkal inkább azért a sok, korábbi cikkünket is alátámasztó apró kuriózumért, amelyek a filmben, de főként a könyvben előjönnek.

Irodalomrajongók pontosan tudják, hogy A Rózsa neve című könyv az egyik legnagyobb 20. századi filozófus-történész-író, Umberto Eco munkája. A könyv azért fontos állomás az író életében, mert ez hozta meg számára a világszintű ismertséget – azonban ne feledjük, hogy számos más regénye is közkézen forog, amelyek vagy nehézségükkel (Foucaoult-inga), vagy épp vicces-tréfás hangvételükkel (Baudolino) más-más közönséget tudnak megszólítani.

Aki még nem olvasta a könyvet (ami nem rövid ám!), és esetleg a filmet sem látta, annak írjuk le itt, hogy az 1300-as években játszódó regényről van szó – természetesen a helyszín egy itáliai bencés kolostor.

A Rózsa neve – Forrás: mafab.hu

A könyv egy történelmi vonulatot és egy bűnügyit is magáénak tudhat. Egyrészt a kolostor biztosítja a helyszínt a ferences szerzetesek és a pápa követei közötti, ún. békéltető tárgyaláshoz. A ferencesek vitatják, majdhogynem támadják az Egyház vagyonszerzési módszereit; számukra a hit a szegénységen, a visszafogottságon, a jézusi tisztaságú életen alapul. Az Egyház persze erről egészen másként gondolkodik.

Közben pedig a kolostor területén furcsa halálesetek történnek, amelyek után mind a ferencesek találkozót szervező képviselője, Baskerville-i Vilmos, mind pedig a pápai követ, Bernardo Gui, nyomozni kezd – természetesen még véletlenül sem jutnak ugyanarra az eredményre.

A könyv egyébként igen részletesen írja le a középkor végének és a reneszánsz hajnalának időszakát, betekintést kapunk a bencés kolostorok napi ritmusába, a korszak könyvekhez, irodalomhoz, sőt az élethez való viszonyára – lényegében egy komplett időutazás, egy itáliai időkapszula az 1300-as évek minden sajátosságával. Aki szeret olvasni, érdekli a történelem, ám valamilyen rejtélyes oknál fogva még nem olvasta a könyvet, az mindenképpen vesse rá magát, mert a maga nemében izgalmas, fordulatos és egyben nagyon informatív is.

Nos, ha már Umberto Eco, a szerző világhírnevet ért el ezzel a könyvvel, nem is csoda, hogy megfilmesítették. Ebben klasszikus feldolgozásban Sean Connery és Chrisitian Slater játsszák a főszerepeket, ehhez a filmhez itt látható a hivatalos trailer, kedvcsináló gyanánt.

A belső felvételek helyszíne egyébként Németország volt, az Eberbach-i apátság csodálatos, középkori belsejével épp ideális volt a forgatáshoz. Mondanunk sem kell, hogy azóta (1986.) a népszerűsége igencsak fellendült.

Aki pedig a sorozatokat kedveli, annak sem kell csalódnia: 2019-ben készült egy 8 részes BBC sorozat, azonos címmel, melyben John Turturro, Rupert Everett viszik a prímet Vilmos és Bernardo Gui bőrébe bújva – s itt már számos olasz színész is feltűnik a vásznon. A sorozatnál a külső helyszínekhez a Roccascalegna kastélyt (Abruzzo) és Civita di Bagnoregio városát (Lazio) választották.

A belső felvételek egy része a Cinecittá filmstúdióban épült fel (Rómában), egyes jeleneteket pedig Perugia környékén, a Montelabate apátságban vettek fel.

Jó szórakozást kívánunk – bármelyiket válasszák is!