Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sanremo – fesztivál 2024.

Az olasz dalfesztivál idén is követhető a RaiUno csatornán 2024. február 6-10. között.

A sanremo-i fesztivál, melyet az olaszok ikonikus dalfesztiváljaként ismerünk, és amely sok olasz dalospacsirtát indított el a siker útján Liguria régióból sugározza adásait immár 1951 óta. Olaszországban ekkortól még 4 évig a rádióban lehetett meghallgatni az új slágereket, majd 1955-től már a televízió közvetítette az adásokat.

Sanremo egyik ikonikus győztese a Puglia régióból származó Domenico Modugno, aki négyszer is diadalt aratott, de innen indult annak idején Al Bano és Romina Power, sőt Eros Ramazzotti karrierje is – utóbbi a fiatal tehetségek kategóriában robbant be az olasz köztudatba 1984-ben.
A fesztiválnak 1951-1976 között a Sanremo-i Casino adott otthont, 1977 óta minden évben (2021-ben a Covid miatt rendhagyó módon nézők nélkül) a Teatro Ariston-ban tartják, nem lesz ez másként idén sem, a 65. alkalommal. Az olaszok nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a műsornak ki a host-ja. 2008-ban Osvárt Andrea is  a konferansziék között volt; 2014-ben Fabio Fazio vezette az adássorozatot, 2015-ben például Carlo Conti volt, aki Arisa-val, Emma-val és a spanyol televíziós műsorvezető Rocío Munoz Morales-szel vezette  a show-t. 2020 óta az általam is nagyon kedvelt tv-s műsorvezető, Amadeus a fesztivál házigazdája. Az esemény hivatalos oldalán már most megtalálhatunk mindenkit, akikért február 6-10. között izgulhatunk.
Azt tudták a kedves olvasók, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál megszervezésének ötlete a Sanremo-i Fesztivál sikerének, népszerűségének volt köszönhető? Állítólag annak idején éppen ez az esemény volt a magva egy még nagyobb szabású verseny megszervezésének – tehát az egyik európai zenei (?) megmérettetést köszönhetjük ennek a szórakoztató műsornak. Olaszország általában a Sanremo-i Fesztivál győztesét küldi az Eurovíziós Dalfesztiválra, hogy az országot képviselje.
Tavaly az olaszok és a mi nagy kedvencünk, Marco Mengoni nyerte meg a trófeát a Due Vite című dalával.

S hogy hogyan alakult korábban a győztesek sora, arról találtam egy klassz gyűjtést a youtube-on, úgyhogy gyorsan meg is osztom veletek!