Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Vízkereszt, a karácsonyi ünnep zárása

A karácsonyi ünnepet, amely az év végével egy hosszabb pihenési és feltöltődési lehetőség a számunkra, a vízkereszt zárja.

Ez az ünnep jól ismert a katolikus vallás hívei körében, hiszen a Jézus születését követő 12. napon ünneplik, mint Jézus isteni mivoltának megjelenési formáját.

Ha jobban utánanézünk, akkor többféle megközelítése is létezik a világban ennek az ünnepnek, s ki-ki más jelentést tulajdonít neki. Ha egy kicsit kutakodunk a leírásokban, akkor láthatjuk, hogy a ’divinitá’, vagy istenség kifejeződése és megjelenése az elsődleges a leírásokban. Azonban mások úgy tartják, ezen a napon érkeztek a három királyok Krisztus bölcsőjéhez, megint mások szerint pedig egy Jézus születése után 30 évvel történt esemény, nevezetesen Jézus keresztelésének ünnepe ez.

A három királyokhoz röviden annyit szeretnénk hozzáfűzni, mint a művészettörténet elkötelezett rajongói, hogy számtalan ún. „Adorazione dei Magi” című festmény született az évszázadok során, amelyek mind-mind e köré a téma köré fonódnak. Talán később még írunk is erről bővebben, összehasonlítva néhány festményt, amelyek esetleg akár különböző korokból származnak.

A vízkeresztet egyébként egyes népek eleve más időpontban tartják. A világ keletebbik felén, ahol a juliánusz naptárt követik, január 19-én van vízkereszt, mert ők 13 nappal a gregorián naptár után járnak. (Előbbit Julius Caesar vezette be egyébként az időszámításunkat megelőző néhány évtizeddel. Az ortodoxoknál épp emiatt Jézus születését is január 7-én ünneplik.)

Háromkirályok

 

Szóval érdekes módon ez a vallási ünnep eltérő időpontokban és eltérő jelentésekkel bukkan fel még a keresztény berkeken belül is. S hogy miért épp 12 nappal karácsony után jön vízkereszt? Mindannyian tudjuk, hogy minden nagy világvallás, így maga a kereszténység is sok ünnepi elemet és szokást emelt át a réges régi pogány szertartásokból, rítusokból. A 12-es szám is egy nagy jelentőséggel bíró szám volt a kereszténységet megelőző korokban – s lám, pl. a mi naptárunk is 12 hónapból áll, a vízkereszt pedig épp 12 nappal Jézus születését követően ünneplendő. (Egyébként nem ebben a formában értelemszerűen, de az ünnep maga az iszlámban is létezik – innen is látható, amit korábban említettünk, hogy a nagy világvallások a régi pogány ünnepekhez egy-egy elem erejéig vissza-visszanyúltak.)

Egyes európai országokban egyébként ez a nap iskola- és munkaszüneti nap. Nálunk pl. tipikusan eddig őrizzük a karácsonyfát is a maga díszében. Olaszországban vásárokat tartanak a nagyobb városokban, amelyekről olykor-olykor még a tv is tudósít. A viccesebb olasz vonatkozásról már egy korábbi cikkünkben is megemlékeztünk, az érdekességért kattintsanak bátran alább:

https://olaszorszagrol.hu/vizkereszt-vagy-amit-akartok/

S még egy dolog, ami számunkra itt a keresztény Európában még fontos lehet: bár a vízkereszt a karácsonyi ünnepi szakasz lezárása, biztos sokan tudják, hogy az azt követő vasárnap pedig a szent család (Mária, József és a kis Jézus) ünnepe!

Ezzel az írásunkkal búcsúzunk tehát az ünnepi időszaktól, s vetjük bele magunkat az új év kalandjaiba! Remélhetőleg minél többször találkozunk Önökkel 2019-ben is!

Giotto di Bondone – Adorazione dei Magi