Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sophia Loren – 2/2.

Akit érdekel a gyönyörű színésznő életútja, az első részt követően most folytathatja az olvasást:

1962-ben semmissé tették házasságukat Carlo Pontival, hiszen bigámia vádja miatt esélyesek voltak egy büntetésre. Később Carlo Ponti meggyőzte törvényes feleségét, Giuliana-t, hogy Franciaországban váljanak el, s ezután 1966-ban újra feleségül tudta venni – immár teljesen legálisan – Sophia Lorent. Ehhez mindannyiuknak francia állampolgárságra volt szüksége, amit az akkori francia államfő, Georges Pompidou biztosított a számukra. A színésznő ezekben az években több alkalommal is elvetélt, ami súlyos depresszióba taszította. 1968-ban azonban fiút szült, s egy időre a filmezéstől is visszavonult, hiszen a terhességet végig ágynyugalomban töltötte. Saját bevallása szerint az idő java részét receptek írásával töltötte.

A ’70-es években aztán javarészt olasz produkciókban volt látható, és a ’80-as éveket is ez jellemezte, azonban ebben az időben már jóval kevesebb filmben játszott, ugyanis 1973-ban megszületett a második fia, Edoardo, így idejének nagyobb részét kívánta a családjára fordítani. Persze, azért egy-egy amerikai produkció is belefért a repertoárba. A ’80-as évek első női sztárja volt, aki saját szemüveg- és parfümmárkát dobott piacra, s ebben az időben született önéletrajzi könyve is.

1991-ben újabb óriási megtiszteltetés érte: átvehette a második Oscar-t, ezúttal életművéért. Ahogy a videóban is látható, annak idején 1963-ban ő adhatta át a szobrot Gregory Peck részére, ez alkalommal pedig – apró, de figyelemreméltó gesztus – Gregory Peck-től vehette át:

A ’90-es és 2000-es években már csak itt-ott tűnt fel a vásznon, érthető módon visszavett a tempóból, ezt azt hiszem, elkészített filmjeinek hosszú listáját látva senki nem róhatja fel neki. Továbbra is a család az első az életében, s bár 2007-ben Carlo Ponti 94 évesen elhunyt, Sophia családja közben 4 unokával gazdagodott.

Mint a nyelvek szerelmesei, egy dolgot még szeretnénk megemlíteni: jó látni, hogy egy filmsztár az anyanyelvén kívül más nyelveken is választékosan tud megszólalni. Sophia Loren folyékonyan és szépen beszél az olaszon kívül angolul és franciául is, ez a videómegosztókon látható számos interjúból egyértelműen kiderül.

Azt pedig igen megható tudni, hogy több mint 50 együtt töltött év után még mindig szerelemmel a hangjában nyilatkozik Carlo Ponti-ról. Ez a mai rohanó és olykor érzelemmentes világban egy sajnos ritka, ám annál tiszteletreméltóbb pillanat.