Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Valentino

Valentino Garavani egy polgári családból származó, s szédületes karriert befutott divattervező, az olaszok egyik igazi büszkesége.

Szülei a kezdetektől fogva támogatták pályaválasztásában, így már nagyon korán a megfelelő iskolákba került, ahonnan folyamatosan szívta magába a szakma minden csínját-bínját.

Élete során az első komoly hatást a mozi gyakorolta rá; nem is a filmek, hanem sokkal inkább a kosztümök, az ott viselt ruhák hatása alá került, s már gyerekként úgy érezte, az öltözködés és a divat világa igazán az övé. Mondhatjuk, hogy rendkívül korán alakult ki határozott elképzelése az életéről, és ezt az utat mindvégig következetesen járta/járja.

17 évesen már Párizsba ment tanulni, s 10 évvel később Rómában nyitott egy apró szalont. A siker és a hírnév hamar a szárnyára vette, így a ’60-as évektől már nem kisebb „ügyfelei” voltak, mint Elisabeth Taylor és Jackie Kennedy.

A vállalkozást magát Valentino édesapja és főként annak jó barátja támogatta anyagilag, azonban ők egy idő után megvonták a segítségüket, így a cég kis híján csődbe jutott. Ekkor lépett színre Giancarlo Giammetti, aki nem csak az üzleti életben, hanem a magánéletben is Valentino hosszú távú partnere lett.

A népszerűsége okán New York-ban és a világ több pontján folyamatos egymásutánban nyíltak üzletei, voltak időszakok, amikor a kelendő darabok készítésével alig bírták kiszolgálni az óriási keresletet.

A női ruhakollekción kívül később megjelent a férfiak számára kialakított választék, így már ők is kedvükre válogathatnak, s még parfümöket és különféle kiegészítőket is találhatunk a V betűvel fémjelzett termékek sorában.

A ’70-es években Valentino a Piemme nevű, márványburkolatokat gyártó céggel karöltve kezdett dolgozni, és fantasztikus minőséggel, színvilággal rendelkező lakberendezési termékek születtek ebből a közös munkából. Jónéhány katalógus mutatja a végeredményt, érdemes belepillantani, mert tényleg szemet gyönyörködtető látványban lesz része a szemlélődőnek.

Ha valaki bővebben szeretne (angol nyelven) olvasni a mester életének fontosabb eseményeiről, akkor azt a Vogue egy igen szépen kirészletezett cikkében megteheti.

A cég hivatalos honlapja az aktuális információkkal és kollekciókkal szintén böngészhető azoknak, akik szeretnek elmerülni a divat világában.

2013. tavaszi kollekciót (nem véletlenül Ready-to-Wear) végignézve valóban hordható darabokra lehet rátalálni; mint sok minden más, ez is pénztárca kérdése.

Csak ezeknek a szegény lányoknak főzne valaki egy jó csülkös bablevest…

S ha már megemlítettük, hogy férfi kollekciók is szerepelnek a repertoárban, íme egy részlet a 2013-2014 őszi-téli bemutatóból: