Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könyvajánló – Álmodj szépeket!

Aki szeret olvasni, annak csemege lesz a mai írás, akár magyarul, akár olaszul falná a betűket.

2012-es kiadású könyvet ajánlunk mindenki figyelmébe, amelynek címe: Álmodj szépeket!, írója pedig az a Massimo Gramellini, aki nem csak íróként, de újságíróként is ismert Olaszországban.  Sőt, inkább újságírói körökben jegyzik, ugyanis az 54 éves művésznek 2010-ben jelent meg első könyve L’ultima riga delle favole – A mesék utolsó sora címmel. Ez az első munka kicsit ezoterikusra sikerült, ám nagy népszerűségnek örvendett, aztán 2012-ben mondhatjuk, hogy nagyot robbantott a másodikkal, hiszen az kb. egymillió példányban kelt el csak Olaszországban, és 24 kiadásban került a könyvesboltokba, így magyar nyelven is elérhető a fenti címmel.

Persze, aki olaszul falná, az is megteheti, az il libraio kiadó gondozásában lehet megtalálni a neten, ahonnan azonnal lehet (Kindle) olvasóra tölteni. Akinek erre nincs lehetősége, annak marad a rendelés papíralapon.

Az olasz nyelvvizsgára készülőknek olvasási, vagy akár fordítási javaslat az íróval készült interjú, melyet szintén a kiadó oldalán lehet elérni.

massimo gramellini fai bei sogni

S most néhány szó a könyvről, amely nagymértékben önéletrajzi ihletésű alkotás. Egy gyermekről szól, aki 9 évesen elveszíti az édesanyját, amit – érthető módon – rendkívül nehezen dolgoz fel. A veszteség értelemszerűen az egész életére rányomja a bélyegét, s ráadásul felnőttként döbben rá több olyan körülményre, melyek édesanyja halálát övezték. A könyv hangulata szomorkás, ezért főként borús délutánokon érdemes belefeledkezni, vagy kifejezetten hideg évszakban kell nekiveselkedni az olvasásnak. Az egyik olasz könyvesblog is hosszan ecseteli a könyv érdemeit, illetve írja le dióhéjban a sztorit, szintén olaszul tanulóknak javasoljuk a szöveg feldolgozását.

Akik pedig videóra is éheznek, az alábbi anyagban láthatnak egy kb. 17 perces anyagot, melyben a ‘Che tempo che fa’ című, RaiTre műsorban volt Fabio Fazio vendége az író. A műsor jellegzetessége, hogy készítésében ő maga is részt vesz, szombat esténként tűzik műsorra azokat az adásokat, melyekben a fent említett Fabio Fazio-val együtt az adott hét személyiségei vagy történései kapcsán beszélgetnek.

Massimo Gramellini 1960-ban született Torino városában. Jogi tanulmányait követően a ’80-as években számos újság (napi és hetilapok) sporttudósítója volt. Dolgozott Milánóban, Rómában, Nápolyban – ahol elsősorban Maradona játékát és megmozdulásait követte, majd újra Milánó, Torinó következett.

Egy idő után a sport irányából a politika felé fordult a figyelme, ennek is köszönhető, hogy pl. a jugoszláv válság idején Szarajevóból tudósított.  A politika a mai napig is jelen van az életében, per pillanat a La Stampa című újság igazgató-helyetteseként tevékenykedik Torinóban, s ennek kapcsán írásait a facebook-on is követni lehet.

Az író a Mantova-ban minden évben megrendezendő Festivaletteratura rendezvénynek is vendége volt az elmúlt években, ez az esemény azonban annyira érdekes és sokrétű, hogy most nem részletezzük, egy külön bejegyzést szenteltünk neki, érdemes figyelni írásainkat.

Az alkotás akár karácsonyi ajándéknak sem utolsó – kellemes időtöltést a könyvvel!