Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Caravaggio ma – A művész modern mítosza

Kifogyhatatlan érdekes és igényes programokból a Kultúrintézet. Január 23-án újfent művészeti programot csinálnak nekünk, ráadásul Caravaggio-ról. 

2014. január 23-án csütörtökön 18.00 órakor a budapesti Olasz Kultúrintézetben kerül sor a „Caravaggio ma. A művész modern mítosza? című találkozóra, Daria Borghese (The American University ? Róma) részvételével.

Michelangelo Merisi (1571-1610), az egész művészettörténet egyik leglenyűgözőbb és legtitokzatosabb művészfigurája továbbra is felkelti a média és a közönség érdeklődését, művészi nyughatatlansága és elragadó emberi történései okán.

daria borgheseDaria Borghese, művészettörténész, a római The American University tanára miközben bemutatja a lombard festő kritikai sikerének történetét, megismertet a festményei restaurálásával kapcsolatos újdonságokkal és a nemrég Milánóban megtalált mintegy száz, eddig kiadatlan művével.

A festő így frissített életrajza segít abban, hogy megértsük rendkívüli modernségét és népszerűségét.

A találkozó a Szépművészeti Múzeum ?Caravaggiótól Canalettóig? című kiállításához kapcsolódik.

A belépés díjtalan.

Bővebb tájékoztatás:

Olasz Kultúrintézet

Tel.: +36 1 483 20 63

ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it

Michelangelo Merisi (1571 – 1610)

szülőhelyeként sokan Caravaggio kistelepülést említik, azonban nagyobb valószínűséggel született Milánóban, ahonnan vélhetően később menekültek Caravaggio-ba. A mester 13 évesen, 1584-ben került először festőműhelybe, ahová rögtön egy 4 éves szerződéssel adták be. Munkája már igen korán figyelemreméltónak bizonyult, azonban a siker váratott magára, és amikor évekkel később Rómába ment, még mindig nyomorgott, az éhhalál küszöbén tengette napjait. 1594-ben találkozott egy 17 éves szicíliai festőnövendékkel (Mario Minitti), akivel barátságot kötött, később élettársak lettek.

Magánélete igen zaklatottan alakult, korabeli feljegyzések tanúskodnak arról, hogy számos esetben keveredett verekedésbe, s egy ilyen alkalommal ölt is. Befolyásos kapcsolatai révén is nehezen úszta ezt meg.

Caravaggio - Medusa (1597.)

Caravaggio – Medusa (1597.)

Művészetére a manierista irány is jellemző volt, azonban egészen újszerű módszereket is alkalmazott. Vallási témájú képei miatt számos kritika érte, hiszen a bibliai alakokat hétköznapi környezetben, mindennapi emberként meglehetősen profán módon ábrázolta. A rosszallás annak is szólt, hogy modelljei rendszerint a városban rossz hírben álló alvilági figurák, prostituáltak közül kerültek ki.

Rövidke élete során élt Rómában, Nápolyban, Szicíliában és még Máltán is, ahol a Lovagrend tagjai közé választották, bár hamar kitelt a becsülete fent említett zűrös természete okán.

Porto Ercole kikötője közelében halt meg 1610-ben, vélhetően malária okozta a halálát. Csontjait nagyon sokára találták csak meg, s a jelenleg is Caravaggio-ban élő Merisi-ek DNS-e segítségével azonosították.

(Forrás: Wikipédia)