Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Film – Mi ricordo Anna Frank (2009)

Sok filmet láttunk az elmúlt években a II. világháború borzalmairól és a koncentrációs táborok szörnyűségeiről. Véleményünk szerint ez a 2009-es film a közelmúlt egyik legjobbja.

A ‘Mi ricordo Anna Frank’ egy olasz-magyar koprodukció, számos (jó) magyar színész bukkan fel benne (Hirtling István, Szalay Kriszta, Nagy Mari és még sorolhatnánk).

Ahogyan az a címéből is kiderül, a történet Anna Frank híres naplója alapján készült, az adaptációt egy amerikai forgatókönyvíró (Alison Leslie Gold) készítette a Hanneli Gosler-rel írt könyvből, melynek eredeti címe: ‘Reflections of a Childhood Friend: Memories of Anne Frank‘. A rendező, Alberto Negrin sokkal inkább mélyen elgondolkodtató, mintsem pusztán az érzelmekre játszó filmet hozott létre – bár tény, hogy azok a női olvasók, akik hajlamosak megkönnyezni egy filmet, most is készítsenek zsepit maguk mellé. A sztori Anna Frank és Hanneli Gossler barátságán keresztül meséli el néhány év történetét – mindkettejük elhurcolását családostul, a találkozást a koncentrációs táborban, majd a túlélők sorsát, hazajutását. A kerettörténetben pedig Otto Frank, Anna édesapja 1979-ben mesél egy nagy csapat gyermeknek lánya elvesztéséről.

Az alábbiakban hívjuk mozizni olvasóinkat. A film természetesen olasz nyelven szólal meg, de annyira gyönyörűen és érthetően beszélnek benne, hogy stabil középfokú nyelvtudással kényelmesen hátradőlve nézhető.

 

Anna Frankról rengeteget tudunk már, számtalan forrásból ismerjük a nevét és történetét.

Hanneli Gosler azonban kevesebb ember számára ismerős. Hanneli a háború után testvérével Izraelbe, konkrétan Jeruzsálembe került, ahol a mai napig él.  A hölgy 1928. november 12-én született, így már a 86. évében jár. Ahogy az a filmben is elhangzott, tíz unokát szeretne – nos, a kvótát teljesítette is, megvan a tíz unoka. Élete során számos dokumentumfilmben megszólaltatták, könyvekben, publikációkban említették, hiszen a történet fontos szereplője volt. Otto Frank-kal annak haláláig tartotta a kapcsolatot. A jelen  bejegyzésben taglalt film forgatókönyve Hanneli fentebb említett könyve alapján készült.

teacher.scholastic.com-on angol nyelvű interjút is olvashatunk Hanneli-vel, akinek van kedve, fussa át – érdemes.

Az alábbiakban pedig – egy szintén angol nyelvű – videót is megnézhet az érdeklődő, ez egy interjú Hanneli-vel:

Szintén fontos karakter volt a filmben Miep-é, aki a Frank családot rejtegette az internálást megelőzően. Miep 2010-ben halt meg, emlékére készült egy kisfilm, mely egy korábban vele készült beszélgetést tartalmaz. Ez a videó is angol nyelvű: