Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Függőleges kert – Rozzano

Milánó dél-nyugati csücskénél fekszik Rozzano városa, ahol egy bevásárlóközpont (Centro Commerciale Fiordaliso) oldalán gyönyörű függőleges (fali) kertet hoztak létre. Jelenleg ez a legnagyobb ilyen jellegű építmény Olaszországban.

2012-ben került be a rekordok könyvébe a kb. 1250 m2 nagyságú kert, mely egy hosszas mérnöki munka eredménye.

rozzano1

A növényeket a beültetés előtt kb. egy évig hasonló, ám kisebb felületű függőleges kertben nevelik, hogy „szokják” a körülményeket. A falon egy órási acélkeret van, amelynek szögletes rekeszei vannak földdel töltve.

Az öntözésről egy rafinált mikrocsepegtetős módszer gondoskodik, mely egy rendkívül víztakarékos eljárás, s egyúttal arra is alkalmas, hogy a szezononként esedékes tápanyagpótlást elvégezzék. Ez különösen azért fontos, mert sok, nem feltétlenül Európában honos faj is megtalálható itt, amelyeknek muszáj alkalmazkodnia a Milánóhoz közeli klímához.

rozzano_5

A növényeket úgy válogatták össze, hogy a számos örökzöld fajta között legyenek virágzó növények is, így a napos évszakokban gyönyörű, színes kert tárul elénk a bevásárlóközpont oldalán, s szépen követhetőek az évszakok váltakozásai.

Nem mellesleg a növényekkel borított falnak komoly hő- és hangszigetelő hatása is van, így még a hűtési és fűtési költségek is konszolidálhatók. A kert az épületet védi a portól, a külső környezeti hatásoktól, s még tetemes mennyiségű CO2-ot is megköt, tehát egyfajta védelmi vonalat is képvisel, mindamellett, hogy tényleg nagyon szép.

Szerencsére manapság már több helyen találhatunk a világban ilyen típusú vertikális kerteket, sőt nemrégiben a még – szintén Milánóban – épülő Bosco Verticale-ról is olvashattunk. Az épület minden szintjén számos növényt, konkrétan kb. 900 fát fognak elhelyezni, amelyek megnőve ugyancsak az előbb említett módon hő- és hangszigetelő hatásukkal, illetve a fényáteresztés szabályozásával (lombhullató mivoltuk okán) egy kellemesen élhető/dolgozható környezetet biztosítanak majd.

bosco-verticale-milano-610x425