Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Mantova – Európa egyik legklasszabb irodalmi fesztiválja

Lombardia régióban, Mantova városában rendezik meg évről-évre a ‘Festivaletteratura‘ nevet viselő eseménysorozatot, amely minden megmozdulását az irodalomnak veti alá.

Első alkalommal 1997-ben szervezték meg ezt a könyvvásárt, melynek lényege, hogy az írók, tudósok, művészek – mindenki, aki irodalmi szemmel bármi szépet alkotott – részt vesznek ezeken a kiállításokon, vásárokon. Közvetlen, barátságos hangnemben elbeszélgetnek minden arra járó érdeklődővel, lehet dedikált példányokhoz jutni, művelődni, vásárolni.

A lassan 20 éves jubileumához közeledő fesztivált külföldi (angol) mintára szervezik meg, nem titkolt célja a térség kulturális és turisztikai fellendítése.

S hogy kiknek szól ez az eseménysorozat? Hát, nemes egyszerűséggel: mindenkinek! Aki a legkisebb érdeklődéssel fordul az irodalom, az olasz forgatag és a kettő különös kombinációja felé, annak egyértelműen itt a helye.

És persze az olaszok sem feledkeznek meg még egy ilyen szervezés során sem a legkisebbekről. Számos, kisgyerekeket foglalkoztató program várja őket is, így amíg az önkéntesek lekötik a kicsiket, a szülők nyugodtan barangolhatnak a standok között, beszélgethetnek, nézelődhetnek, vásárolhatnak – ha úgy tartja kedvük.

A fesztivál minden évben vendégül lát több külföldi művészt is, akik rendre el is fogadják a neves esemény meghívását.

A városban ilyenkor az összes színház, a történelmi jelentőségű épületek nagytermei, a terek, az utcák – minden, de minden kiállítótérré és előadóteremmé változik.

festivaletteraturamantova3

Ennek megfelelően már tavasszal megkezdik az önkéntesek toborzását – a Fesztivál ugyanis egy nonprofit eseménysorozat.  Az 1999 előtt születettek jelentkezhetnek idén a feladatra. Tanulhatunk ebből – ugyanis nálunk ez a fajta önkéntesség nem annyira jellemző. A lényeg, hogy ezek a jelentkezők szállítják az érkező művészeket a reptérről a városba és vissza, kísérik őket igény szerint (akár tolmácsként), felállítják a díszleteket, sőt részt vesznek azok építésében, regisztrálnak, előjegyzéseket és lemondásokat kezelnek, fotókat és videókat készítenek, interjúznak is (!), szóval szinte mindenféle feladatot ők látnak el. Ennek az óriási csapatnak a logisztikai koordinációja sem kis feladat, az biztos.

A fesztiválnak részét képezi az ún. Blurandevú is. Ez egy esténként látogatható rendezvény, ahol egy nagyobb, kb. 16-21 éves önkéntesekből álló csapat interjú keretében kérdezget egy-egy kiállító, résztvevő művészt. Ezeket az interjúkat természetesen végig lehet ülni, hallgatni – mintha csak a tévét néznénk. Biztosak vagyunk abban, hogy az interaktivitástól sem riad vissza senki.

S most végre jöjjön a lényeg! Mikor induljunk Mantovába? Mivel eddig még minden évben szeptember elején szervezték meg a ‘Festivaletteratura’ eseménysorozatát, nem lesz másként idén sem. 2014. szeptember 3-7-ig tart a fesztivál, szerdától vasárnapig öt napon át. Aki teheti, használja ki a kínálkozó alkalmat és gyűjtsön be egy-két jó kötetet az év végére – hosszú téli estékre, de akár ajándék gyanánt is jól jöhet!

Kellemes időtöltést kívánunk!