Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A munka ünnepe

Mióta ünnepeljük, és Olaszországban mikortól tartják a munka ünnepét?

Az 1800-as évek végén az Egyesült Államokban a dolgozók egységesen léptek sztrájkba saját jogaik érvényesítéséért, melynek lényege az emberibb körülmények kiharcolása volt, különös tekintettel a napi 8 órás munkavégzésre – hiszen abban az időben az elvárás ennél jóval több volt. Tudjuk, sokan felhorgadnak most, hogy ha elméletileg nem, gyakorlatilag (kimondva vagy kimondatlanul) ma is sok helyen elvárás a több mint 8 óra. Ki nem találkozott még megrovó pillantással, amikor a munkaidő végén csomagolni kezdett? De most ne ebben mélyedjünk el – a május 1-jénél tartottunk.

A világ számos országában az ünnep május 1-jére esik – ezzel emlékeznek egy szintén Egyesült Államok-beli sztrájkra, ahol sok  munkás vesztette életét jogaiért harcolva. Vannak helyek azonban, ahol ez a nap a naptárban máshol helyezkedik el.

1_maggio

Olaszországban – ahogy nálunk is – a május 1. a fix dátum – habár talán azt kevesen tudják, hogy a csizma területén ez nem volt mindig így: elméletileg 1890-től él az ünnep ezen a napon, mert korábban több kormány különféle okokból más napra tette volna a munka ünnepét. A XX. század első felében, a fasizmus idején az olasz munka/munkások napját (és nem a munka ünnepét!) április 21-én kellett megülni. Ez a nap aztán a II. világháború után szépen visszakerült a régi helyére. (Fenti kép az ’50-es évek Olaszországából való.)

Itthon nem ismeretlen a programok sorozata ezen a napon – mivel sokszor úgy esik, hogy egy hosszú hétvégét nyerünk az ünneppel, és már az idő is kiváló -, bár a felvonulás-virsli-sör kombót mára a koncertek, szabadtéri szórakozási lehetőségek tömkelege váltotta fel. Olaszországban is szeretik megadni a módját a szabadnapnak, így hát hasonló kikapcsolódási lehetőségekből ott is számtalan különféle verzió létezik.

A primomaggio.com oldalon például ragyogó áttekintésre van lehetőségünk a tavalyi év programjaiból – a koncertsorozatot 1991 óta minden évben megrendezik.

A storiaxxisecolo.it oldalán egy hosszas és érdekes leírást lehet átolvasgatni az ünnep eredetéről, történetéről egészen napjainkig. Olaszul tanulóknak szövegértési és fordítási feladatként ajánljuk a cikket!

1maggio