Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Gianni Versace

Az 1946-os calabriai születésű divattervező a ’80-as – ’90-es évek meghatározó divatikonja volt nem csak Olaszországban, de az egész világon.

Gyerekként sokat sündörgött varrónő édesanyja mellett. Ez, és az ő elmondása szerint a Calabriát jellemző – római és görög korból visszamaradt történelmi és – természeti szépségek sok ruháját megihlették, egész munkásságára hatást gyakoroltak. Húszas éveiben költözött Észak-Olaszországba, kicsit később egészen pontosan Milánóba, ahol több divatház kérésére is tervezett.

Harmincas évei elején dobta piacra első saját kollekcióját, mellyel órási sikert aratott, és hamar a világ legelismertebb tervezői közé emelkedett.

Tervezett többek között Diana hercegnő számára is, de a kifutókon látható kollekciók mellett munkái megjelentek a milánói Scala és több neves színház színpadán is.

Madonna és Elton John is szívesen készíttette vele fellépőruháit.

Kollekcióit a merész szín- és anyagválasztás jellemezte, s bár abban az időszakban Armani volt az egyik sztártervező, Versace ruháiban Anna Wintour – a Vogue szerkesztője – szerint is egyszerűen több volt a szexualitás. Viccesen meg is jegyezte egy alkalommal a tervezőről, hogy „kicsit olyan, mintha Armani feleségének szeretője lenne”, utalva ezzel az Armanival felérő, ám kissé szemtelen stílusára.

Testvére, Donatella sokmindenben volt segítségére, ám Gianni Versace maga is remek üzletember volt, nem csak a divathoz és a ruhatervezéshez értett jól. Közel 10 év alatt egy kb. 800 millió dollárt érő céget épített fel a semmiből.

Palazzo Versace - Ausztália egyik hatcsillagos hotelje a Versace-család vezetése alatt

Palazzo Versace – Ausztália egyik hatcsillagos hotelje a Versace-család vezetése alatt

Voguepedia egy szép hosszú leírásban taglalja Gianni Versace életének főbb állomásait. A cikk angol nyelvű, érdemes végigpörgetni és látni, hogyan alakult az évek során egy ilyen komoly karrier.

A csodálatos kollekciókon kívül nevéhez fűződik még néhány könyv is, pl. a Men Without Ties, vagy a The Art of Being You címűek.

1982-től haláláig Antonio D’Amico modell és divattervező volt a társa a magánéletben.

A divattervezőt miami otthona előtt ölték meg 1997-ben. A nyomozás gyilkosságot állapított meg, a tettes holttestére néhány nappal az eset után találtak rá, öngyilkos lett.

Abban azonban nem mindenki biztos teljesen, hogy Versace nem egy felbérelt gyilkos áldozata lett-e. Egykori partnere egy nemrég megjelent cikkben egyenesen odáig megy a következtetésekkel, hogy talán valaki olyan állhat az ügy hátterében, aki Gianni Versace-t igen jól ismerte.

Az Antonio D’Amico-val készült – egyébként egyszerű, őszinte hangvételű – interjú ezen a linken olvasható, s íme egy másik, mely inkább magára D’Amicora, és a Versace halála óta eltelt időre reflektál.

A Gianni Versace által alapított cég a mai napig jól működik, a női kollekció mellett természetesen a férfi ruházat is megjelent, de ha a honlapot végigböngésszük, találhatunk kiegészítőket, illatokat, kimondottan fiataloknak szóló ruhákat, de a Home Collection-t is megéri átlapozni.