Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Il lupanare – Pompei örömtanyája

Pompeiben nagyjából bármennyi időt el lehet tölteni nézelődéssel, s ha még egy jó vezetőnk is akad hozzá, akkor nagyon sokat megtudhatunk az egykori városról.

Például azt is, hogy számos, a prostitúció számára fenntartott épülettel, helyiséggel rendelkezett, ahol az ókori népek gyakran áldozhattak a szerelem oltárán. Az egyik ilyen ikonikus hely, ami Pompei feltárásakor előkerült, és ma látogatható, az Il Lupanare nevet viseli. Érdekessége miatt sokakat tesz kíváncsivá, így gyakori a panasz, hogy a belépéshez hosszas sorban állásra van szükség, nem ritkán kell fordulni egyet-kettőt még a környéken, és visszatérve újra próbálkozni. De mitől ilyen különleges, hogy mindenki épp ezt a pontot akarja olyan nagyon látni?

Pompei
Photo by Victor Malyushev on Unsplash

Minden bizonnyal a szépen megmaradt faliképek adják a különlegességek egyikét – ezek ugyanis a prostitúció számára fenntartott épület kis szobáinak falait díszítik, zömmel az ágy fölé kerültek. Ezeken a faliképeken (falfestménynek azért nem nevezném) a korszakban legnépszerűbb örömszerzési pózokban láthatunk párokat, a képek tehát tökéletesen illusztrálják a szobákban zajló tevékenységeket. Ki ne szeretné tudni, hogy hogyan malackodtak az ókorban, nem igaz?

Pompei
Il Lupanare

Aztán ott vannak a falba vésett feliratok – ide a kuncsaftok és a prostituáltak is „kommenteltek” néha ezt-azt. Ha úgy tetszik, egyfajta vendégkönyvként is tekinthetünk rá. Na, hát ilyet sem lát az ember minden nap, ugye?

Az ilyen kis szexbarlangokat általában egy olyan fickó vezette, aki az itt dolgozó prostituáltak tulajdonosa volt – a lányok ugyanis jellemzően a rabszolgák közül kerültek ki. Így az általuk megkeresett pénz a lenone megnevezéssel ismert gazdájuk zsebében landolt.

Talán az is sokakban felmerülhet, miért hívták a helyet Il Lupanare-nak, és mi köze lehet vajon a farkasokhoz? (farkas = lupa az olasz nyelvben) Nos, egyesek szerint Pompeiben, sőt az akkori Lazionak hívott területi egységben úgy általában nagy kultusza volt Lupa istennőnek – a neki kijelölt helyeken papnői „szent” prostitúciót gyakoroltak (kuncsaftjaikat jellegzetes, farkasüvöltéshez hasonló hanggal csalogatták), s a befolyó összegből támogatták egyházukat. Miután ez sokaknak visszásnak tűnt, Lupa istennő szobrát lecserélték, de a ‘lupa‘ megnevezés papnőiről átragadt az átlag prostituáltakra, így őket lupának, a helyet pedig, ahol vendégeiket fogadták, ezért hívják Lupanare-nak.

Ma is tanultunk valamit!

Pompei villa
Photo by Yaopey Yong on Unsplash