Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Keresztelő Szent János – Torino védőszentje

Minden város, minden régió kötődik egy védőszenthez, akinek napját tisztességgel meg is ülik minden évben. Torinó esetében ő Keresztelő Szent János.

A leghíresebb evangélista szegény zsidó családba született a Júdeai hegyek egyik kis falujában. Sokszor azért is tartják kifejezetten nagy becsben, mert még a Koránban is megemlítik, mint az egyik olyan prófétát, aki időben megelőzte Mohamedet és annak tanításait.

Keresztelő Szent János ünnepét mindig júniusban tartják a városban, ez rendszerint egy többnapos rendezvénysorozatot jelent. Idén, 2016-ban a június 24-i hét lesz az ideje az ünnepnek. Ennek során számtalan programmal várják a városlakókat, szentmisék, kirakodóvásárok, koncertek, kenyérosztás, felvonulások, díjkiosztók, mazsorett-bemutatók, sportrendezvények, gyerekprogramok tömkelege szórakoztatja a helybélieket. Természetesen a rendezvénysorozatot egy őrületes tüzijáték kíséri, ami az olaszoknál minden egyes fontos esemény lezárását jelenti. Mivel a Pó folyó fölé lövik, a vízben visszatükröződve igazán impozáns látvány.

Az egyik legérdekesebb eleme egyébként ennek az ünnepnek a történelmi kosztümös felvonulás, amelyet a város főterén tartanak, az esetek nagy százalékában 23-án délután-este. Az alábbi videóból jó kis ízelítőt kaphatunk a hangulatból, több ponton az előbb említett kosztümös felvonulás képviselőit is megcsodálhatjuk.

Egy másik fontos momentuma az ünnepnek a ‘Farò’, azaz a Palazzo Madama előtt meggyújtott tűz, amely egész éjszaka gyönyörűen bevilágítja a teret, feladata pedig a lélek megtisztítása – ezt jelképezi ez a szép és régi szokás, hisz ne feledjük, hogy Szent János ünnepét már a középkortól kezdve megtartják ebben az igen öreg városban, tehát semmiképp sem egy újkori divatról van szó, amikor Szent János ünnepe szóba kerül. A tűz meggyújtása pedig szoros összefüggésben van  június 24-el, amikor is a Nap egész évben ezen a napon áll a legmagasabban. Ennek a napnak a jelentősége pedig – földrajzi, asztrológiai szempontból – a pogány népek számára is igen jelentős volt, de hát tudjuk azt jól, hogy sok keresztény szokás és hiedelem pogány gyökerekkel rendelkezik – nincsen ebben semmi meglepő.

Faró a Torino

Faró a Torino

Fontos megemlíteni, ha már a hiedelmeknél tartottunk, hogy Szent János ünnepéhez különféle gyógynövényeket is kapcsolnak, melyek a régi legenda szerint elűzik az ördögöt – manapság a természetgyógyászatban antidepresszáns hatást tulajdonítanak nekik.

Egyébként még a legendák is úgy tartják, hogy Szent Jánosnak Torinóhoz a világon semmi köze nem volt, a város nagy valószínűséggel a keresztény vallás nyomására a szent neve miatt (Giovanni=giusto, azaz igazságos) választotta védőszentjéül Keresztelő Szent Jánost.

Aki bővebben olvasgatna róla vagy a kereszténység terjedéséről, a taurinorum oldalán megteheti. (Taurina volt a XVI. században a város neve).

Aki már eldöntötte, hogy utazik, talán érdemes erre az ünnepre időzíteni, hogy a korábban emlegetett látnivalókat egy esti koncertezéssel meg lehessen bolondítani. Kellemes ünneplést kívánunk!

 

Keresztelő Szent János

Keresztelő Szent János