Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sanremo – a ligúriai fesztivál, amit mindenki ismer

Az olasz dalfesztivál idén is követhető a RaiUno, a Rai HD és az Eurovisione csatornáin 2015. február 10-14 között.

A sanremo-i fesztivál, melyet az olaszok ikonikus dalfesztiváljaként ismerünk, és amely sok olasz dalospacsirtát indított el a siker útján Liguria régióból sugározza adásait immár 1951 óta. Olaszországban ekkortól még 4 évig a rádióban lehetett meghallgatni az új slágereket, majd 1955-től már a televízió közvetítette az adásokat.

Sanremo egyik ikonikus győztese a Puglia régióból származó Domenico Modugno, aki négyszer is diadalt aratott, de innen indult annak idején Al Bano és Romina Power, sőt Eros Ramazzotti karrierje is – utóbbi a fiatal tehetségek kategóriában robbant be az olasz köztudatba 1984-ben.

teatro ariston

A fesztiválnak 1951-1976 között a Sanremo-i Casino adott otthont, 1977 óta minden évben a Teatro Ariston-ban tartják, nem lesz ez másként idén sem, a 65. alkalommal.

Az olaszok nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a műsornak ki a host-ja. 2008-ban Osvárt Andrea is  a konferansziék között volt; tavaly, 2014-ben Fabio Fazio vezette az adássorozatot, idén például Carlo Conti lesz, aki Arisa-val, Emma-val és a spanyol televíziós műsorvezető Rocío Munoz Morales-szel vezeti majd a show-t.

Az esemény hivatalos oldalán már most megtalálható a 20 versenyző és a 8 fiatal tehetség névsora és dalaik címe, akikért mától izgulhatunk.

„Ismerőseink” között lesz Nina Zilli, Raf, Nek és Alex Britti is.

 sanremo2015_1

 

Azt tudták a kedves olvasók, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál megszervezésének ötlete a Sanremo-i Fesztivál sikerének, népszerűségének volt köszönhető? Állítólag annak idején éppen ez az esemény volt a magva egy még nagyobb szabású verseny megszervezésének – tehát az egyik rangos megmérettetést köszönhetjük ennek a szórakoztató műsornak.

Az elmúlt években Olaszország több alkalommal is a Sanremo-i Fesztivál győztesét küldte az Eurovíziós Dalfesztiválra, hogy az országot képviselje. A legutóbbi időszakból egyik ilyen kedvecünk Marco Mengoni, és a ‘L’essenziale’ című dal.

Kíváncsian várjuk, hogy idén vajon ki viszi haza a fesztivál díját, és ki képviseli majd a tavaszi, bécsi Eurovízión Olaszországot.