Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Gesztusok

Az mindenki számára köztudott, hogy az olasz nyelvnek van egy igen-igen jellemző dallama, ami sokakat megragad, ugyanakkor nagyon kevés olyan nemzet létezik, ahol ekkora súlya van a gesztusoknak, amelyek a párbeszédeket kiegészítik.

Ad az egész kommunikációnak egy sajátos hangulatot az a – külső szemlélő számára leginkább csak – hadonászás, amit a temperamentumosabb, mediterrán népek használnak; a kulturális különbségek egyik legszembeötlőbb jele ez. Felfogás kérdése, nézni őket – nem olaszként – kifejezetten szórakoztató.

Sok helyen lehet ma már belebotlani apró videókba, ahol megpróbálnak a szegény külföldiek fejében fényt gyújtani a gesztusok tekintetében – tudjuk legalább, ha Itáliába visz az utunk, hogy mikor fogadnak szívesen, és mikor jelent valami egészen mást egy-egy mozdulat. Egy-két összefoglaló található szerte a  neten a tipikusabb mozdulatokról, Alfredo Cassano blogja, valamint egy másik angol nyelvű hírfolyam is taglalja, mire célszerű figyelnünk.

gesztusok 1

gesztusok 2

gesztusok 3

Érdekes, és egyben nagyon mókás is, csakúgy, mint az a videó, ahol egy olasz fickó, Paolo segítségével tolmácsolnak metakommunikatív módon néhány kifejezést. (felirata német és francia nyelvű!)

(Szívesen ajánlunk egyéb videókat is, azonban itt tudni kell, hogy a megtekintéshez regisztrálni kell.)