Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Szent János vize

Egy olyan szokást osztok meg, most, amelyet a szerencsére áhítozók ma este ki is próbálhatnak.

Szent János vize (Acqua di San Giovanni) vagy más néven az Istenek harmata (rugiada degli dei) egy szerencsehozó tradíció Olaszországban.

Acqua di San Giovanni
Forrás: domanidoveandiamo.it

Főként az északi országrészeken szokták alkalmazni a firenzeinek tartott szokást és az alábbiak szerint alakul: fogjunk egy szép üvegtálat, és töltsünk bele bőven vizet. Ebbe a vízbe a kis kertünkből gyűjtsünk össze az épp nyíló virágok szirmaiból jó sokat, de tehetünk mellé gyógynövények vagy fűszernövények egészséges leveleiből is párat.

Ezt a tálat aztán tegyük ki június 23-án éjszaka a szabadba – pl. a terasz asztala vagy egy széles ablakpárkány pont megfelel erre a célra. Szent János napjára virradó éjszaka a természetben mindenféle mágikus dolgok történnek, amikről földi halandó nem is tudhat – plusz ugye, ott van még a hold ragyogó fénye is jobb esetben. Így az Istenek harmata reggelre, mire felébredünk, épp el is készül.

Leszűrve aztán használhatjuk a vizet arcmosásra – ha nem csavarogtak macskák a kertben, akik belenyaltak a készülő varázsfőzetbe – és ezzel távol tarthatjuk a betegségeket és meginvitálhatjuk a szerencsét az életünkbe.

Hajrá, készítsük el Szent János vizét ma este – talán még a ráncainkat is kisimítja.

Acqua di San Giovanni
Forrás: dropnews.it