Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Gorizia és az aranyművesség

Nem bírjuk ki, és még maradunk Friuliban egy percre – hisz mégiscsak október utolsó napjait tapossuk.

Ezért úgy döntöttünk, hogy kicsit közelebbről megvizsgáljuk, hogyan alakult Gorizia területén az aranyművesség helyzete, és mi mindent lehet erről tudni.

Már egészen az antik időkig visszanyúlóan vannak bizonyítékok arra, hogy Friuli-Venezia-Giulia területén az átvonuló népek, sőt a velenceiek is sokat segítettek a kézművesség és a fémmegmunkálás elterjedésében. Még a nomádok számára is fontos volt, hogy arannyal, ezüsttel gazdagítsák a dekorációt – legyen szó ruháról, vagy a saját testükről.

Gorizia - egy gyönyörű régi térkép

Gorizia – egy gyönyörű régi térkép

Természetesen később ezek a nemesfémek fontos szerepet játszottak a gazdaságban, a háborúk idején is, ugyanakkor mindig is a luxust, a kitűnni vágyást szolgálták. Az aranyművesek a háború dúlta időkben a ládzsák hegyét és más fegyvereket díszítettek arannyal, aranyberakással, vagy készítettek szerencsehozó amuletteket a harcosok számára.

A goriziai aranyművesek technikáinak nyomát a Medici-korból származó emlékeken is viszontláthatjuk, sőt a régi időkből fennmaradt írásos emlékek alapján sok „fogás” került át a kézműves tudomány mai gyakorlatába is.

Kőlapok díszítése és megmunkálása

Kőlapok díszítése és megmunkálása

A goriziai technika tökéletesítése figyelhető meg a későbbi firenzei mozaikoknál, amelyeket a Medici-család idején készítettek.

A kőlapocskák, melyeket megmunkáltak és nemesfémmel díszítettek, alkotóelemei lettek olyan képeknek, melyek virágokat, csendéletet vagy tájképet ábrázoltak. Manapság nem ritka, hogy gyönyörű ékszerek készülnek ezzel a technikával, melyek tökéletes, olykor akár feltűnő kiegészítői lehetnek egy egyszerűbb, de elegáns outfitnek.

Ékszer Gorizia-ból

Ékszer Gorizia-ból

Gorizia egyébként egy 1001 körül alapított város, habár régészek találtak arra utaló jeleket, hogy már a preromán időkben és a római korban létezhetett a területen komplett város is akár.

Mint ahogyan abban az időben a latin, a szláv és a germán népek egyaránt jelen voltak a térségben, úgy a mai Szlovénia és Ausztria közelsége is meghatározza a város kulturális és nyelvi sokszínűségét.

Aki szívesen utazna, de nem menne túl messzire, Gorizia egy tökéletes választás lehet – számtalan aranyműves található  ma is errefelé, így biztosan sok érdekes látnivalóra számíthat, aki felkerekedik.