Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Beretta – az olasz fegyvergyáros dinasztia

A Beretta fegyvergyárat 1526-ban alapították, s egyike a legrégebbi olyan fegyvergyártó cégeknek, amelyek a mai napig aktívak.

A közel 500 éves vállalat alapítása Bartolomeo Beretta da Gardone nevéhez fűződik, aki az 1500-as években rövid idő alatt lett híres arról, hogy igen magas minőségű fegyvereket készített. A híre olyannyira szárnyalt, hogy hamar külföldi érdeklődés is mutatkozott a Beretta fegyverek iránt.

Minden 185 szakállas puska velencei seregnek történő eladásával kezdődött, az üzletet Bartolomeo Beretta ütötte nyélbe, s a bizniszen 296 dukátot kaszált. A korabeli bizonyíték itt látható:

beretta_doc_1526

A 15 generáció óta aktív dinasztia egyik sikerkorszakának számít a XIX. század, Pietro Antonio Beretta az 1800-as években – amikor a jelenlegi Olaszország területét hol egyik, hol másik nép tartotta részben megszállás alatt – szerte Itáliában népszerűsítette a család keze munkáját és próbált minél több megbízást szerezni. Fia, Giuseppe ügyesen felismerte apja korábbi utazásainak marketing-értékét, s a század végén sokat dolgozott a gyár a külföldi megrendelések kielégítésén is.

beretta_régi logo

Az 1900-as években felgyorsult technológiai fejlődést a Beretta dinasztia is követte. Felvették a kesztyűt, és a minőségből továbbra sem engedve, jó hírüket megtartva folytatták a családi hagyományt a XX. században csakúgy, mint addig mindig.

Talán nem közismert tény, hogy a második világháború idején a németek átvették a céget – ebben a rövid időszakban szignifikánsan esett is a fegyverek minősége, de a gyár legalább aktív maradt, és a háború után újra a szokott színvonalat hozta, minden tekintetben. Ekkor már hivatalos beszállítója volt a cég az olasz hadsereg szinte minden részének (rendőrség, katonaság, parti őrség stb.)

Beretta egyébként beszállítója az amerikai hadseregnek és rendőrségnek is, rendszeresített kis kézifegyvereik jelenleg is (M9 jelöléssel) a Beretta 92F 9 mm-esei.

ugo gussalli berettaA dinasztiában apáról-fiúra szállt a gyár elnöki széke, nemrégiben szakadt meg a hagyomány, amikor a jelenlegi elnök, Ugo Gusselli Beretta beházasodott a családba, és felvette a Beretta nevet. Az ok egyszerű: nem volt fiúörökös a családban, így a beházasodó vő, Ugo vette át a cég vezetését. Most fiaival, Franco-val és Pietro-val közösen igazgatják a családi vállalkozást, mely több kontinensen is jelen lévő és gyártó birodalommá nőtte ki magát.

Bennünk felmerült, vajon szerencsés párosítás-e a fegyverek és az alkohol egy lapon való említése, de úgy tűnik, van, akinek ez nem jelent gondot. A Beretták ugyanis három csodálatos birtokot mondhatnak a magukénak, amelyeken bor- és pezsgő előállítása történik, természetesen a csodás épületekhez tartozó hatalmas szőlők terméséből. Az egyik ilyen birtok még az 1600-as években került a család birtokába, ez Lombardiában, Brescia tartományban található (Lo Sparviere). A másikat, amely Abruzzo régióban van (Orlandi Contucci Ponno), az 1800-as években szerezték meg, s alig 10 éve csatlakozott az előbbiekhez egy toszkán villa (Castello di Radda). Hát, szép kis gyűjtemény, szó se róla. Nézzünk is meg néhány fotót!

Castello di Radda

Castello di Radda

 

Orlandi Contucci Ponno

Orlandi Contucci Ponno

 

Lo Sparviere

Lo Sparviere

 

S ha tehetünk ilyet, ajánlunk egy – egyébként főként a külföldiek számára – nagy vonzerőt jelentő programot, amelyet személyes tapasztalatainkkal is alá tudunk támasztani. Van Budapesten egy klub (Celeritas Shooting Club), ahol lehetőség nyílik számos kézifegyver és puska élesben való kipróbálásra, szigorúan szervezett és rendkívül biztonságos körülmények között. A magyar pénztárcához mérve nem túl olcsó (a bekerülés költségeit tekintve a másik oldalról nyilván barátinak számító árú) programban több csomag közül választhatunk, aszerint, hogy milyen lőfegyvereket szeretnénk a kezünkben tartani, azokat kipróbálni. Ami ebben a lehetőségben igazán klassz, az az, hogy egy láthatóan jól összeszokott, profi csapat segít minket az élmény megszerzése alatt, akik készségesen válaszolnak is a felmerülő kérdésekre, így nem csak a ‘durrogtatással’ lehetünk többek, de számos infóhoz is hozzájuthatunk, amelyeket amúgy valószínűleg sosem szereznénk meg.

beretta_gardone dal trompia_sede

Gardone dal Trompia – a Beretta székhelye