Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Artsy.net – egy kis kulturális ajánló

Nem máshonnan, mint New York-ból kaptunk egy nagyon kedves megkeresést egy művészeti témájú lap szerkesztőségéből. A lap szeretne nálunk is bemutatkozni, amit mi nagy örömmel vettünk.

Az Artsy egy olyan oldal, amely missziójaként azt tűzte zászlajára, hogy a világon a lehető legszélesebb rétegek számára tegye elérhetővé a különféle művészeti (elsősorban képzőművészeti) remekeket. Hozzánk annyiban kapcsolódnak, hogy számos olasz művészt vettek fel a repertoárba, hiszen a reneszánsz igen meghatározó időszak volt a művészettörténetben. Természetesen más korban alkotó olasz művészek is elérhetők a gyűjteményükben, amelyet érdemes alaposan átbogarászni. A mi írásaink közül leginkább Michelangelo és a reneszánsz óriások ragadták meg a figyelmüket, erre hivatkozva kaptuk meg megkeresésüket.

Amellett, hogy kiszolgálnak minket számos információval a művészek életrajzát, munkáit illetően, lehetőségünk van reprók beszerzésére. Megtudhatjuk, hol vannak a soron következő aukciók vagy akár nagyobb kiállítások, amelyek például kedvenc művészünket érintik.

Magazinjukban kortárs és régi korokban élt művészek munkáival ismerkedhetünk meg, vagy a művészet egy-egy aspektusát más szögből közelíthetjük meg.

Egyik, 2015-ös cikkük, amely megragadta a figyelmünket, például azzal foglalkozik, hogy kik voltak a renenszánsz legikonikusabb művészei. Itt kaphatunk egy rövid kis áttekintést Masaccio-tól – akit mi még a humanizmus művészei közé sorolunk, de előfutárként a reneszánsznál is sokszor említik – egészen Tiziano-ig.

A honlap egyébként hatalmas fotógyűjteménnyel rendelkezik, amelyek még közelebb hozzák hozzánk a műalkotásokat, így ha nincs alkalmunk egy-egy tárlatra elutazni, azért otthon is tudunk gyönyörködni ezekben a híres munkákban, és van alkalmunk gyarapítani képzőművészeti és művészettörténeti ismereteinket.

Michelangelo – Sixtus-kápolna részlete

Természetesen az Artsy a facebook-on is elérhető, érdemes követni őket és figyelemmel kísérni, milyen új művészeti témák kerülnek szóba egy-egy cikkük kapcsán. Mi is ezt tesszük.

Azt mondanunk sem kell, hogy a honlap és a facebook profil angol nyelvű, azonban egy erős középfokú tudással már jól lehet boldogulni cikkeikben, érdemes tehát odakattintani, mert tényleg sokat tanulhatunk, művelődhetünk általa.

Találkozhatunk sok olyan művésszel az Artsy-n, akikkel már itt, az olaszorszagrol.hu-n is foglalkoztunk, és több olyannal, akikkel még nem, de nincsenek elfelejtve.

Ezen a szép összefoglaló honlapon felbuzdulva lassan majd mi is visszakanyarodunk a reneszánszhoz és az azt követő művészeti irányzatokhoz, hiszen ebben a témában dúskálni lehet a valaha élt legtehetségesebb művészek között, így hosszú időre szolgáltat olvasnivalót a korszak számunkra.

Summa summarum: ajánljuk mindenkinek jó szívvel az Artsy-t, Michelangelo-t külön is, mivel az egyik legkedvencebb művész a mi szerkesztőségünkben is.

Kellemes böngészést kívánunk a továbbiakban is – kövessenek minket érdekességekért, újdonságokért, ahogy eddig!