Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Filmajánló – Perfetti sconosciuti (2016)

Filmajánló rovatunkban időről-időre olyan filmekre szeretnénk felhívni a figyelmüket, amelyek vagy olaszok, vagy Olaszországban forgatták őket.

Zömmel olyan alkotások lesznek ezek, ahol – ha a szöveg nem is olasz – a táj, a látvány, az életérzés és a hangulat hamisíthatatlanul üvölt a vászonról, és egy ici-pici Itáliát hoz a nappalinkba. Ezért arra invitáljuk Önöket, hogy tartsanak velünk ezen a szokatlan utazáson, amely ezúttal nem írott szöveg segítségével, hanem örökre a retinánkba égő képekkel repít mindannyiunkat Olaszországba.

Kezdésként egy egészen új, és egészen új témákat boncolgató filmet szeretnénk ajánlani. Címe: Perfetti sconosciuti. Az alkotás nemrégiben rekordott döntött azzal, hogy a legtöbbször remake-elt film lett a megjelenését követő 18 új verzióval – sok ország készítette el belőle a saját verzióját.

A film története az okostelefonok és az internet okozta magánéleti bonyodalmakra hívja fel nagybetűvel a figyelmet. A sztori négy baráti pár vacsorájáról szólna, ám az egyik meghívott, Peppe, aki új barátnőjét hozta volna bemutatni, egyedül érkezett, így heten ülik körül az asztalt.

A beszélgetés hamar egy ismerős, de nem jelenlévő párra terelődik, akikről az a hír járja, hogy egy rosszkor érkezett sms miatt félrelépésre derült fény, ami a kapcsolat végét jelentette.

Ennek apropóján egyikük kitalálja, hogy mindenki tegye ki az asztalra a saját mobilját, és bármilyen hívás érkezik, azt kihangosítva vegye fel, az érkező üzenetek szövegét és képeit is osszák meg egymással.

Spoiler-mentesen csak annyit mondunk, hogy minden résztvevőnek érkezik olyan üzenete, olyan hívása, amely durva homlokráncolásra ad okot, egyes esetekben hajmeresztő dolgok derülnek ki – ám a film végén, mintha mi sem történt volna, mindenki visszatér a saját ki életébe, az estét egy zárójelbe tett furcsaságként kezelve.

A film David di Donatello díjat nyert, rendezője Paolo Genovese. Másfél órás hosszával nem tartozik az igazán hosszú filmek közé, mondanivalója viszont bőven akad.

A szerepekben: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Galiani, Edoardo Leo, Valerio Mastandrea, Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak é s Benedetta Porcaroli.

A magyar verziót Goda Krisztina készítette el, 2018 decemberében BÚÉK címmel került a magyar mozikba.