Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Nemzeti ünnep Olaszországban

Április 25. nemzeti ünnep Olaszországban – a fasiszta diktatúra felszámolását ünneplik e napon.

Olaszország a fasiszta Németország oldalán lépett be a második világháborúba, amelynek során egészen 1945 áprilisáig tűrte a nép Mussolini hatalmát. Ekkor azonban – mintegy húsz évnyi jobboldali kormányzást követően – a népnek elege lett Mussoliniből, a háborúból, az öldöklésből, a vérengzésből.

Photo by Josefina Di Battista on Unsplash

Alulról szerveződve szép lassan, partizánok segítségével lényegében „visszafoglalták” az olaszok az országukat a fasiszta uralommal szemben, és a háborúban a végül győztes szövetségesek oldalára álltak. Ennek a belső küzdelemnek a tiszteletére született meg a sokak által ismert „Bella Ciao” című partizán induló is, amely szövegében teljesen jól visszaadja, miről is szólt ez a harc.

Április 25-e volt az a nap, amelyet szimbolikusan a felszabadulás ünneplésére választottak – holott ekkor még nem volt teljes a folyamat (Velence például április 28-ig várt erre, Bologna viszont már 21-én, Genova 23-án rázta le magáról a fasizmus béklyóját).

Photo by Luca Fortunato on Unsplash

Mussolinit még Németországba való menekülése előtt elfogták (mindössze a Comói tóig jutott), halálra ítélték és igen gyorsan ki is végezték. Az ő és a vele együtt elítélt néhány fasiszta vezető golyó általi halált halt, majd a holttestüket egy időre közszemlére tették (Milánóban, a Piazzale Loretón egy benzinkút tetőszerkezetére lábuknál fogva fellógatták őket) – ez a ma már egészen furcsának tűnő tett azért 79 évvel ezelőtt az Olaszországban kavargó indulatok miatt ott, akkor talán nem tűnt ennyire bizarrnak. Sőt, a nép olyan haraggal viseltetett a diktátorral szemben, hogy ezeket a holttesteket bizony megcsonkították.

Olaszország tehát felszabadult, és már 1946 óta ezt a napot az olaszok nemzeti ünnepként tartják számon. Ezt pedig nekünk nem csak az olasz történelem iránti érdeklődésünk miatt jó tudni, de azért is fontos, mert nemzeti ünnep jellege miatt ilyenkor Olaszországban általában a legtöbb intézmény zárva tart.

Photo by Karim MANJRA on Unsplash