Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Nyelvgyakorlás

Az utóbbi időben újra a fókuszunkba került a nyelvtanítás, nyelvtanulás folyamata.

Most szeretnénk megosztani három olyan honlapot (a rengeteg sok közül, amelyek igen jól használhatók), ahol sok segítséget kaphatunk az olasz nyelv elsajátításához.

Szeretnénk hangsúlyozni, ahogy azt korábban már tettük több alkalommal, hogy egyetlen nyelv tanulásának sem ajánlatos nekiállni egyedül, mindenképp szükséges egy nyelvtanár irányítása – akár csoportban, akár egyedül, akár iskolában. Autodidakta módon talán sokadik nyelvet lehet elsajátítani, ha ugyan. Sajnos, ha az ember nem figyel, nagyon valószínű, hogy az egyedüli tanulásnál néhány dolog rosszul rögzül – ezt kijavítani később sokkal nagyobb feladat, mint eleve jól megtanulni. Így hát javasoljuk, hogy aki akár olaszt, akár más nyelvet tanulna, mindenképp vegye igénybe olyan ember segítségét, akiben megbízik.

Mind a nyelvtanulóknak, mind a nyelvtanároknak hasznos lehet, ha időről időre felfrissítik a feladattárukat. Nem véletlen, hiszen néha kimondottan nehéz elegendő mennyiségű gyakorló feladatot fellelni egy-egy szófordulat, nyelvtani trükk vagy épp egy nehezebb témakör kapcsán. Ilyenkor óriási segítség lehet, ha van a tarsolyunkban néhány olyan elérhetőség, ahol számolatlanul sorakoznak a feladatok, netán még bővítik is őket.

Mi ilyen oldalakat rendre vadászunk, sokszor kerülnek is a szemünk elé, így ma egy hármas fogattal szeretnénk segíteni azok munkáját, akik az olasszal foglalatoskodnak épp.

Menjünk is szép sorban végig, hol érdemes barangolni, ha az oktató segítsége mellé néhány plusz gyakorlási lehetőség is jól jönne:

Az első oldal, amit jó szívvel ajánlunk, az a learnamo.com. Már a neve is gyönyörű, ugye? Ezen a honlapon máris kezdhetünk egy jó kis kvízzel, amiből behatárolhatjuk a saját tudásszintünket. Amikor ez megvan, már kattinthatunk is az ismereteinknek megfelelő kis ábrára, ahonnan a feladatokhoz jutunk. Nem csak magyarázat, ismertetés és gyakorló feladat segít minket, hanem egyenesen videóleckén nézhetjük végig, mit kell tudni egy-egy érdekes témakörről.

A következő ajánlatunk a italianoperstranieri.loescher.it nevet viselő oldal. Elképesztő jó játékos gyakorlatok található a ’Materiale didattico’ címszó alatt, ahol a beszéltető feladatokon át a szódominókig mindenféle könnyed módszer megtalálható. Ezek tényleg olyan formában adnak segítséget nekünk, hogy közben az idő elrepül, és mégis egy csomó információ ragad meg az agyunkban, amelyek – főleg a sok vizuális típusú tanuló számára – igencsak megkönnyítik a tanulást.

Harmadik, és mai utolsó ajánlatunk következik, amely legalább olyan klassz, mint az előző kettő. Ez nem más, mint a colanguage.com/learn-italian. A csavar annyi benne, hogy nem egynyelvű olasz, hanem angol az alapja, de ettől függetlenül ugyanúgy tartalmaz feladatokat és inspiráló gyakorlatokat, csak kitartónak kell lenni. Itt is számos témakör előkerül, kezdő és haladóbb szintű tudással rendelkezők is felfedezhetnek foguk alá való anyagokat itt.

Ezért hát arra buzdítunk mindenkit, aki szívesen foglalkozik az olasz nyelvvel, hogy ne legyen rest összegyűjtögetni itt néhány tennivalót annak érdekében, hogy minél előbb elsajátíthassa ezt a dallamos csodát, ami rendre elvarázsolja a világot – benne minket is. Reméljük, hogy kedvükre fognak tudni válogatni a gyakorolnivalók között, és könnyed léptekkel veszik majd az akadályokat a nyelvtanulás útvesztőjében. Jó munkát kívánunk!