Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Trentino Alto-Adige – történelem

Újabb hónap köszöntött ránk, így tovább is megyünk. Észak-kelet felé vesszük az irányt, és egy Ausztriával határos régiót látogatunk meg.

Szeptemberben Trentino Alto-Adige lesz a témánk, amelynek kapcsán az abszolút alapvető adatokat a Tartományok címszó alól már biztosan mindenki ismeri. Így a szót nem is szaporítva fordulunk mindjárt a szokásos mederben a történelem felé. Nézzük meg, milyen történések határozták meg a terület régmúltját, és hogyan alakult ki a jelene.

Trentino Alto-Adige

Trentino Alto-Adige

A térség már a prehisztorikus időkben is lakott volt, ezt számos régészeti kutatás is bizonyítja.  A zóna meglehetősen alkalmas volt abban az időszakban is az emberi életre, gondolunk itt főként az Adige-völgyre (Valle d’Adige).

Az i.e. 5. században egy meglehetősen komplex társadalom élt itt, akik a ‘reti‘ névre hallgattak. Természetesen néhány századdal később, az i.e. I. század környékén a rómaiak is megérkeztek, hiszen itt vezetett át az Alpokon egy-két stratégiai szempontból igen fontos útvonal (Via Claudia Augusta Padana e Altinate).

A középkorban Trentino már az V. század környékén a frankok és longobárdok prédájává vált, Alto-Adige viszont még az osztrogótok királyságát nyögte – utóbbi helyen kb. egy századdal később vették át a hatalmat a longobárdok, s a két területen, ahogy a félsziget többi részén is, hamarosan teljes egészében át is tértek a keresztény hitre. A korszakra egyébként a régióban különféle középkori harci játékokkal emlékeznek meg időről-időre.

Giochi medievali

Giochi medievali

A X. század hozott egyfajta instabilitást a térségben, Carlo Magno halálával, majd 962-től a Német-római Birodalom részévé vált.

A XI-XII. század abból a szempontból tartogatott érdekességeket, hogy – már bőven a feudalizmusban – püspöki birtokok tartották a kezükben a hatalmat (vescovi di Trento e Bressanone), ám kicsivel később, a grófok, hercegek fokozatos erősödésével az egyház ereje egyre inkább erodálódni kezdett.

A XIII. században Alto-Adige területén létrejött a Tiroli Grófság (Contea di Tirolo), nem sokkal később pedig (1337 környékén) Nicolo da Bruna (Moravia) vissza tudta állítani Trentino területén a püspökök hatalmát.

A XV. században Trentino alapvetően a velenceiekhez tartozott – itt említjük meg, hogy azok képesek voltak, tengeri nemzethez méltóan, flottát tartani a Garda-tavon is, ami a korszakban zseniális katonai manővernek számított.

gargazzone-alto-adige

Gargazzone – egy kis falu

A XVI. század Trentino-ban Habsburg uralmat jelentett, míg Alto-Adige-ben a püspök-hercegek formális hatalmát hozta. Később az egyházi hatás Trentino-t is elérte, Cristoforo Madruzzo kardinális és családja közel egy évszázadon át irányította a térséget.

A XVIII. század végi időszak már Napóleont köszöntötte – egy ideig része is volt a régió a napóleoni Olasz Királyságnak – s később, a restauráció alatt újra feltűntek a Habsburgok. A XIX. század első felében a két térség egyesült, kb. innentől lehet a régiót egy közös egységként kezelni (nem hivatalosan).

A 1848-as forradalmi hullám során Tirol szeretett volna elszakadni a Habsburgoktól, ami a nacionalista mozgalmak megerősödését, és az olasz egység felé való törekvést mindinkább erősítette.

Mind az I., mind pedig a II. világháború nagyon komolyan megtépázta a tiroli térséget, így ez a régió amit lehetett, mindent nagyon komolyan elszenvedett a két nagy háború idején. Hivatalosan 3 évvel az 1945-ös felszabadítás után, 1948-ban vált adminisztratív szempontból egységessé, ám mint Olaszország egyik fontos régiója, csak 1972 óta létezik a jelen formájában.

Ennyit tehát erről a két részből felépülő, egyébként gyönyörű régióról, amelyet a hozzánk való közelsége okán is érdemes a nyaralási, sőt telelési listára feltenni, ugyanis a turizmus itt a hegyek közelsége miatt a téli időszakban kifejezettebb. Erre persze még vissza fogunk térni ebben a hónapban, úgyhogy kövessenek minket továbbra is!