Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Karnevál Viareggio-ban – 2/3.

Minden hír Viareggio-ban végzi – szól a mondás. De miért is? A válasz nagyon egyszerű.

Ahhoz, hogy a kocsikat és a figurákat autentikus módon készítsék el, nyomóminták segítségével papírlapokat ragasztanak egymásra a kívánt forma és vastagság eléréséig. A ragasztó tradícionális módon víz és liszt. A papírlapok pedig értelemszerűen újságok, szerte az országból, töméntelen mennyiségben. Bele se merünk gondolni, hogy egy ilyen szezonban mennyi újságpapír kerül újrahasznosításra, ami valahol egy nagyon jó dolog, amellett, hogy érdekes is.

A papundekli figurák elkészítése pedig igazi művészeti-, ha nem iparággá nőtte ki magát, sokan dolgoznak a karneváli szezon előtt ezeket a csodálatos kocsikon, alakokon. Természetesen azok, akik ezt az igen ritka szakmát űzik, egy-egy ilyen karneváli alkalommal megmérettetnek, így mind műalkotásból, mind művészből az eseménysor végén győztest hirdetnek.

A város – mivel értelemszerűen felismerte a karneválban rejlő gazdasági lehetőségeket – nem kevés helyet biztosít a kocsik elkészítéséhez és tárolásához.

2001. december 15-én ugyanis felavatták azt az Olaszországban is egyedülálló komplexumot, amely helyet biztosít – mint egy laboratórium – a kocsik alkotásához, azon túl pedig tárolási célokat is szolgál.

La Citadella - légifelvétel a kompexumról

La Citadella – légifelvétel a kompexumról

Az épületegyüttes 16 hangárban ad helyet a munkáknak, és raktározza azokat az alkotásokat, amelyeket egy-egy alkalommal akár filmek díszleteiként, kiegészítőiként is fel lehet használni. Az épületegyüttes a ‘La Citadella’ nevet viseli, és mindössze pár percnyi busz- vagy autóútra található a várostól. Mivel az épület – amely a fenti képen is látható – két karéjból áll, melyek együtt ellipszis alakú teret fognak közre, egy remek környezetet biztosítanak a kültéri karneváli programokhoz, koncertekhez is. Sőt, a hely még az alkotóművészekkel való találkozáshoz is kiváló lehetőséget rejt.

Értelemszerűen Viareggio városa kiemelt eseményként kezeli az egyébként óriási számú belföldi, és nem elhanyagolható számú külföldi turista által látogatott karnevált, így nem csak a Citadella, de két múzeum is gondoskodik arról, hogy a legsikerültebb maskarákkal mindenki találkozhasson. Egyikül a Museo del Carnevale, a másik pedig a Museo Arte Contemporanea di Carnevalotto. Értelemszerűen az előbbi a karnevál történetével foglalkozik inkább, utóbbi pedig kortárs alkotásokat rejt, így mindenki talál kedvére valót.

Ha valaki nem a szokásos nyáridőn indul Olaszországba, ez a februári, úgymond farsangi időszak meglepően sok programot tartogathat, érdemes kilépni a megszokásokból.

Természetesen a gasztronómia iránt érdeklődők sincsenek magukra hagyva, az Osteria di Burlamacco a toszkán levesek és más régiós specialitások mestere. Az éttermek reggeltől estig nyitva vannak, sőt előrefoglalással még karneváli hangulatú szülinapokat vagy családi eseményeket is meg lehet itt ülni.

osteria di burlamacco

 

Karnevál Viareggio-ban 1.