Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Bizarr és csodás ízek Valle d’Aostából

Néhány napja új régió áll a cikk-trió fókuszában, Valle d’Aosta környékén kalandozunk.

A legkisebb olasz régió, eldugva az észak-nyugati csücsökben, egy különleges része Olaszországnak. 

A sok havas hegycsúcs nem csak a tájat jellemzi, de hatással van a régió gasztronómiájára is. Hisz régen az emberek zömmel olyan termékeket használtak fel a mindennapi étkezésekhez, amelyek helyben adottak voltak – ezek az ételek pedig ma már a megbecsült hagyományok részét képezik, és ragyogó alkalmat adnak a turisták csalogatására is. A régió gasztronómiájáról már esett szó sajtokkal, borokkal; most azonban más dolgokkal ismerkedünk, mint korábban. 

A hegyvidékeken tenyésztett szarvasmarha nagyon sok északi régió konyhájának képezi mindenféle formában az alapját. 

Most két röpke említést teszünk előétel fronton, hogy aztán tovább haladva átfussunk egy teljes étkezésen. 

Az egyik előétel a mocetta, amely egy szarvarmarha combból készített száraz sonka – ezt több havi fűszeres érleléssel készül, hogy aztán hajszál vékonyságúra szeletelve keltse fel az étvágyunkat egy főétkezés bevezetőjeként. Esetenként készülhet más típusú húsból is: sertés, kecske, de vad combjából is készítenek fűszeres, finom mocettát.

Mocetta – Forrás: agrodolce.it

A másik előétel a teteun nevet viseli, kissé franciás hangzással, de hát közel vagyunk a határhoz, így ez érthető is. Ezt az ételt szarvasmarha (néha sertés) tőgyéből készítik, amelyet sok esetben a vágóhidakon melléktermékként kezelnek. Azonban a tőgyet csíkokra vágva, szintén fűszerekkel kicsit összeérlelik, majd (szokásoktól függően) vízfürdő felett megfőzik, esetleg gőzzel kezelik, s végül egy kis prés formában szép szabályos téglalap alakúra préselik. Szeletelve kerül az asztalra, fűszeres ízeit nem ritkán gyümölccsel, lekvárral vagy valamilyen szósszal egészítik ki és teszik különlegessé. Tényleg furán hangzik, de épp az ilyen specialitásokat érdemes megkóstolni egy jó kis alpesi utazás során. 

Teteun – Forrás: italienpasta.com

Mivel a hegyekben járunk, nem csoda, hogy a régiónak van egy hideg időkre tartogatott, nagyon laktató levese is. A téli fogás, melynek fontos része a marha alaplé, jócskán tartalmaz káposztát, van benne egy kis szikkadt kenyér és némi Fontina sajt is – ez utóbbi szintén a régió sajátja, hisz a szarvasmarha tenyésztés miatt Valle d’Aosta a finom sajtok hazája is egyben. 

Zuppa alla Vallpelinese – Forrás: kung-food.it

S miután ezzel a laktató levessel tele a hasunk, nézzük meg, milyen egyszerű de nagyszerű édességgel lehet mindezt kísérni. Valle d’Aosta egyik kedvelt pohárkrémje a Crema di Cogne, amely csak pár, nálunk is nagyon könnyen elérhető összetevőből áll, elkészítése nem bonyolult, és mégis egy is itáliai ízt tudunk csempészni az asztalunkra. 

Crema di Cogne 
Hozzávalók:

500 ml tejszín, fél csomag vanillincukor (vagy vanília), 1 ek kakaópor (cukorzatlan), 50 g csokoládé, kis rum, 4 tojássárga és 150 g cukor.

A tojássárgákat a cukorral szép homogénre keverjük, fehér krémes állagig. Tegyük egy fazékba a tejszínt, dobjuk bele a kockákra vágot csokit, adjuk hozzá a vanillincukrot és kezdjük lassan főzni, de semmiképp se forraljuk fel! Hozzáadható rövid idő után a cukorral kevert tojás, majd a rum és a kakaópor is (a rum opcionális, ízlés szerint adagolható). Habverővel kevergetve pár percig lassú tűzön főzzük. 

Ezt követően a krém poharakba adagolható, tetejét pedig ízlés szerint megszórhatjuk szeletelt mandulával, vagy durvára tört mogyoróval. A krémet pedig ízlés szerint ki lehet egészíteni főzés közben kis fahéjjal, egyéb fűszerekkel – ötlettől, hangulattól, ízléstől vezérelve. Hűtve szervírozzuk – jó étvágyat kívánunk hozzá!

Crema di Cogne – Forrás: viaggio-italiano.it

Jövő héten is tartsanak velünk – Valle d’Aosta mesevilágát járjuk körbe, majd jön szokásos kéthetenkénti filmajánlónk is!