Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Múmiák Szicílián kívül

Néhány éve már foglalkoztunk a szicíliai múmiák történetével (Palermo, Savoca és Piraino is szóba került).

Ezekben a cikkekben egészen részletesen leírtuk, hogyan alakulhattak ki a múmiák, milyen jellegzetességei voltak a mumifikálásnak, és hol lehet megtalálni ezeket a bizarr látványosságokat, ha valaki az utazását ilyen élményekkel tenné teljessé.

A mumifikálás kialakulása egy véletlennek köszönhető, Palermóban történt az 1500- as évek végén. Egy kapucinus szerzetes teste teljes egészében kiszáradt, és viszonylag épen fennmaradt, amit a helyi klíma számlájára írtak. Később a mumifikálás egy aktív tevékenységgé vált, hogy vallási személyeket, majd később magas rangú arisztokratákat is megőrizzenek az utókor számára. Az 1800-as években már a szerveket is eltávolították, helyét pedig illatos füvekkel vagy rongyokkal pótolták. A század vége felé pedig konkrétan az érrendszerbe jutattott folyadékkal töltötték fel a testet, ami még a szerveket is konzerválni tudta. A tudósok ennek köszönhetően számos információt tudtak felderíteni évszázadokra visszamenően, megvizsgálva a ma is látható múmiákat a térségben.

Most folytassuk a sort a nem szicíliai, de még mindig Olaszország területén található érdekességekkel ebben a témában – múmiás utazásunk a félszigeten folytatódik tovább.

Az tény, hogy a múmiák leginkább Szicília száraz és meleg levegőjén maradnak meg szinte tökéletes állapotban, ám bizony Olaszország más részein is van belőlük néhány, egész távol Szicíliától.

Ötzit valószínűleg nem sokaknak kell bemutatnunk: az osztrák-olasz határ környékén egy gleccser alján találtak rá a nagyjából 3000 éves leletre. Ötzit a bolzano-i Archeológiai Múzeumban lehet meglátogatni, a rézkorban élt férfi teste kivételesen jó állapotban maradt meg a hideg környezetben. Az alábbi képen látható, ahogyan megtalálták, és ma is látható, illetve egy rekonstrukció arról, ahogy valójában kinézhetett.

Ötzi – Forrás: archeologiavocidelpassato.com

Lombardia is dicsekedhet a témához kapcsolódó leletekkel. Lodi városában tudományos alapossággal közelítették a kérdést, Szicíliához hasonlóan az 1800-as években. Itt Paolo Gorini már egy kimondottan erre a célra fejlesztett oldatot használt injektálásra, helyettesítve a testnedveket és megőrizve még a szerveket is – így tudott tökéletes állapotban konzervált tetemeket az utókorra hagyományozni. A ’Lodi mágusa”-ként is ismert Gorini egyébként a képalkotó eszközök megjelenése előtt már olyan eszközöket dolgozott ki orvosok számára, amely a humán anatómia tanulmányozását nagyban megkönnyítette.

Ha keletebbre indulunk, Venzone templomában is múmiákra bukkanhatunk, szám szerint húszra. Felújítási munkák során találtak rá a templom alatt lévő régi temetőre. A környékbeliek szerint egy gomba számlájára írható a mumifikálódás, a szakszerű vizsgálatok szerint azonban a talaj kalcium-foszfát tartalma felelős a tetemek állapotáért. Állítólag maga Napóleon is meglátogatta ezt a helyet – katonáival együtt apró darabkákat törtek le maguknak a múmiákból szuvenírként…

Umbria és Marche régióját is végigjárhatjuk, ha épp múmia-lesen vagyunk, Ferentillo és Urbania kisvárosainak templomai is sok évszázados tetemeket őriznek. Már az 1500-as évekből származó testek sem ritkák, Ferentilloban például 1505-től temetkezési helyszín volt a templom és környéke. Mindkét utóbbi helyszínen olyan jó állapotban maradtak meg a testek, hogy szintén jó eséllyel világítanak rá a korabeli betegségekre. Sőt, bűntények is napvilágra kerülnek, habár megoldásuk nyilván már nem az ilyen távoli utókorra vár. Az elhunytak között volt olyan, akit leszúrtak, vagy akit a pestis vitt el, aztán édesanyák is, akik akkoriban gyakran haltak bele a szülésbe, sőt még ezzel kapcsolatban császármetszés nyomaira is ráakadtak a tudósok.

Múmiák műzeuma; Ferentillo, Umbria – Forrás: umbriaexpericence.it

Persze, azt nem állítjuk, hogy ezeket az olaszországi területeket – akár személyesen, akár virtuálisan – csak ezekért a látnivalókért ajánljuk végigjárni, hisz minden kicsi szegletben számtalan érdekesség vagy kisebb-nagyobb csoda várja az utazót. De az biztos, hogy a programok színesítéséhez ezek a régmúltat idéző, picit hátborzongató kitérők feledhetetlen pluszt tudnak hozzáadni.