Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Szótárak 2/4.

Nem olyan sok bejegyzéssel ezelőtt szót ejtettünk az egynyelvű szótárak hasznáról, s ajánlottunk is néhányat ezek közül.

A sort szívesen folytatjuk, hiszen nem csak a korábban emlegetett wordreference.com és thefreedictionary.com az, ami nagy szolgálatot tehet, van más is a tarsolyunkban.

dizionario italiano

Elsőként álljon itt egy olyan szótár, amely szintén egynyelvű formában segít bennünket, s van benne keresési segédlet, rövidítésekre is lecsaphatunk, sőt szőrmentén még egy könyvet is ajánlanak. Ez az újságírás során elkövetett leggyakoribb nyelvtani hibákat gyűjti össze, a könyvet Fausto Raso és Carlo Picozza állította össze, a címe pedig: Giornalismo – errori e orrori. Mi tagadás, beszédes cím. Valószínűleg rendkívül hasznos lenne Magyarországon is egy hasonló kiadvány, hiszen a – főként online – médiában olvasható helyesírási hibák tényleg néha elég zavaróak tudnak lenni.

treccani

A másik – szintén szerkesztőségi – kedvenc online portál a treccani. Erről a fantasztikus, tanulási és tanítási tevékenységhez egyaránt megkerülhetetlen oldalról a későbbiekben még biztosan szót fogunk ejteni. Most egyelőre álljon itt annyi, hogy a főoldalon máris a szótár funkcióba botlunk, így egy fordítás során eltévedni sem lehet. Ami a plusz a többihez képest: itt nemcsak arra a bizonyos szóra vonatkozó leírás jön elő a keresés eredményeként, de még a szóhoz hasonló nevet viselő, említésre méltó személyiség is, akiről itt pár mondatot máris megtudhatunk.

Így ez az oldal tipikusan az, amelynél a szótár kiegészítő része a nagy egésznek, hiszen van itt etimológia, a tudomány minden területét érintő videók, lapszemle, napi vers; tehát egy óriási gyűjtemény, amelynek szinte minden része fontos és érdekes lehet azok számára, akik elkötelezett hívei az „olasznak”. Ezen videók folyamatos nyomon követéséhez érdemes feliratkozni a treccani youtube-csatornájára, hogy azonnal tudomást szerezzünk a friss hírekről. (Mivel ezekben a videókban általában nagyon szépen beszélnek olaszul, nyelvtanulók szöveghallgatási gyakorlatként is felfoghatják a dolgot.)

Jó munkát, tanulást kívánunk, s előre szólunk, a szótáras minisorozatnak még nincs vége…

Szótárak 1.