Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Csak úgy, Szardíniáról

Ma ne utazzunk, beszélgessünk egy kicsit inkább a szigetről.

Mivel szigetről van szó, egy csomó minőségében Szardínia teljesen más jellemzőket mutat, mint a kontinens. Gondoljunk csak arra, hogy itt egy nagyon különleges állat- és növényvilág alakulhatott ki. Madagaszkárra mondják, hogy az ott élő fajok kb. 60%-a világon sehol máshol nem található meg. Nos, Szardínián azért nem beszélhetünk ilyen arányokról, azonban az tény, hogy itt is él jónéhány olyan jellegzetes állat- és növényfaj, amit ha látni szeretnénk, bizony ide kell utaznunk.

Az állatvilág képviselői közül számunkra az egyik legkedvesebb és legaranyosabb a szárd fehér szamár, amely lényegében a mi ún. házi szamarunknak közeli rokona, hófehér szőrével viszont kifejezetten kedves látványt nyújt.

Asinello bianco

Asinello bianco

A wikipédia szerint valószínűleg görög vagy föníciai népek honosították meg a szigeten az ún. Giara-lovat, amely egy jellegzetesen kicsi termetű ló. Az olasz források afrikai eredetre is utalnak, illetve a lehetséges eredet-történetek között az is szerepel, hogy a nuraghe-kultúra idején domesztikálták ezt a fajt – így összességében annyit mondhatunk, hogy egyelőre egyik magyarázat sem teljesen bizonyos.

Cavallini di Giara

Cavallini di Giara

Az itt élő népesség kapcsán, akiknek ősei valószínűleg az ibériai- és az appennini-félszigetről, valamint vélhetően Korzikáról érkeztek ide annak idején, érdekes genetikai és antropológiai tulajdonságokat fedeztek fel – ez is a hely izolált jellegéből adódhat. Bizonyos, Európában gyakori betegségek teljesen más arányokban fordulnak elő és a szárdok várható élettartama is hosszabb a miénknél. Ebből a szempontból sem ártott volna oda születni. Plusz már fehér szamarunk is lenne talán.

Elkanyarodva a szamaraktól, amelyek állandóan lekötik a figyelmemet Szardínia kapcsán, térjünk rá arra, hogy milyen programokat érdemes szem előtt tartani a közeljövőben. Fontos téma ez, hiszen ha valaki egy késő tavaszi utat tervez, talán épp itt bukkan rá egy programelemre az úthoz.

Az első, amit megemlítenénk, az a zongora köré szerveződő koncert, tánc és felolvasás váltakozását jelentő programsorozat. A Le Salon de Musique 2016 egészen október 14-ig várja Cagliariban a hangszer szerelmeseit.

Le Salon de Musique 2016

Le Salon de Musique 2016

Június közepéig a Primavera Sulcitana várja ételkóstolókkal és a hozzájuk kapcsolódó programokkal, valamint borkóstolókkal a kirándulni és lazítani vágyó helyieket és turistákat. A programot a primaverasulcitana oldalán dátumokra és helyekre bontva lehet megtalálni.

primavera_sulcitana_2016

Ami pedig az egyik legszimpatikusabb vállalkozása a fiataloknak, az a május végéig tartó programsorozat, amely Szardínia 700 különféle látnivalóját mutatja be, mégpedig úgy, hogy önkéntes – zömében egyetemi – diákok ingyenes idegenvezetést vállalnak a sziget nevezetességei körül. Órási számok kapcsolódnak ehhez a rendezvénysorozathoz, ami épp április végén kezdődött. Kb. 3 millió látogatót várnak, akiket mintegy százezer diák és kb. ötvenezer önkéntes navigál el a választott látnivalók környékén. Óriási összefogás a szárd kultúra népszerűsítéséért – megint lenne mit tanulnunk!

MA2015

Hát, igen, tudom, mégiscsak utaztunk is, de legalábbis arra csábítottunk mindenkit – ezt a folyamatos agitálást valószínűleg már sosem fogjuk tudni levetkőzni.

S ha már a nuraghe-kultúra korábban szóba került, engedjék meg a kedves olvasók, hogy figyelmükbe ajánljuk azokat a korábbi írásainkat, amelyek a témával behatóbban foglalkoznak, és a történelmi kitekintőben már megemlítettük. Ajánljuk mindemellett még a Mamutones-ről írt cikkünket, amely Szardínia kedves hagyománya és sok-sok évszázadra visszanyúló gyökereit a mai napig tiszteletben tartja a szárd népesség.

Reméljük, ma is szórakoztató sorokkal találkoztak nálunk, pénteken folytatjuk a sziget körüljárását, várjuk Önöket akkor is!