Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Corriere dei Piccoli – a meseújság

Egy kedves olasz mesemagazinról írok ma nektek pár sort.

1908-ban egy nagyon klassz kezdeményezés öltött formát Itáliában. Az amerikai kontinensről származó ötlet, az ott már népszerű képregény olasz adaptációja indult el, amelyet a Corriere della Sera mellékleteként kezdtek közölni.

Az ötlet kidolgozása Paola Lombroso Carrara nevéhez fűződik, aki pedagógiai oldalról közelítette meg a kérdést: arra ugyanis már addigra is fény derült, hogy sokkal könnyebb a gyerekek érdeklődését az életkornak megfelelő színes, érdekes és figyelemfelkeltő, ugyanakkor mese-jellegű írásokkal felcsigázni.

Természetesen nem csak amerikai képregények adaptációi jelentek meg itt idővel, ez a kiadvány ugyanis teret adott a műfaj olasz feltörekvőinek is, sőt, itt még prózaírók és költők is be-bedolgoztak, hogy minél színvonalasabb legyen a gyerekeknek szánt olvasnivaló.

A kis képregények aztán olyan sikeres karriert futottak be, hogy heti megjelenésüknek még az 1. világháború sem vetett gátat. A Corriere della Sera melléklete a Corriere dei Piccoli nevet kapta, amelyet kedvesen csak Corrierinoként emlegettek.

Corriere dei Piccoli

A melléklet egészen 1996-ig, mintegy 88 éven át jelent meg, és összesen kb. 4500 száma jutott el az olvasókhoz. Fénykorában, az 1960-70-es években heti 700 000 (!) példányban nyomtatták az apró korosztály nagy örömére.

1972-től egy ideig még a tinédzser korosztályt is megpróbálták megszólítani, az ő részükre a Corriere dei Ragazzi kiadvány készült.

A 20. század vége sok hasonló jellegű kiadvány kihalását hozta, aztán az internet későbbi gyors terjedésével az írott sajtó önmagában is nehéz helyzetbe került – nem csak Olaszországban.

De azért jó látni, hogy egy ilyen kedves ötlet majdnem egy évszázadon át kísérte az olasz gyerekek életét, és szórakoztatta őket jópofa sztorikkal. Aranyos, nem?